KÉK KONYHA 1.

» » ajánló        

 

Gyümölcs tartósítás, "kék" lekvár és befőtt...

1. rész

 

 

 

Ahogy A KÉK VÉR GYERMEKEI könyvem 2. kötetének végén már elkezdtem hasznos gyakorlati ötleteket közzétenni, azt ígérve, majd folytatom a 3. kötetben, most, a nyár kezdetén kaptam máris néhány új égi tippet, amit gyorsan megosztok, hisz főleg a gyümölcs szezonra vonatkoznak.

Először is, amint ezt is zárszóként írtam, elkezdtem intenzíven kékülni. Ha olvastad a könyveket, tudod, Imhotep már évekkel ezelőtt megmondta, nem növeszthetek szellemi vízfejet. Vagyis, minden égi tudást át kell ültetnem a gyakorlatba.

Nos, a tudatos és elszánt kékülés folyamatában elsőként napi rutinban tapasztalom, hogy immár nincs időtartam a tudás és a gyakorlatba ültetés között, mint az előző életszakaszomban. (Kérlek, gondold csak végig, hogy is lenne, hisz ezen az „elvárt” tudatszinten már közelebb vagyunk az EGY-idejűséghez. Hisz mi is az idő? A kozmosz mozgásának érzékelése az éppen aktuális tudatod szintjén). Itt úgy kapom a tanításokat, miközben épp csinálok valami olyasmit, ami amúgy is illik egy kékülő lényhez.

Esetemben ez az új életmódom alappilléreként a kert, növények és gyümölcsök nevelése, gondozása. Most azonban nem fogok a kék (tudatú) kertművelés részleteire kitérni (több előző hírlevelemben már megtettem), hanem rengeteg munkám közepette gyorsan csak néhány igen hasznos tanácsot, illetve tanítást osztok meg, ami elsősorban a lekvárkészítéssel és a gyümölcsök eltevésével kapcsolatban a mai napon érkezett.

 

 

 

A részletek előtt az alaptézis-dióhéjban:

 

 

Legideálisabb, ha minél inkább élő táplálékot veszel magadhoz. A kékülésben alapvetőnek tartom, hogy állatok húsát (kvázi halott, avagy nevezzük nevén, dögöt) nem eszünk! Szó szerint ez hulla-dék. Nyáron mi sem könnyebb ennél: nyers saláták, gyümölcsök. (A húsról való leszokást erősen meggyorsítja ez a videó.)

Lehetőség szerint az állati eredetű táplálékot is majd lecsökkented, tehát se tojás, se sajt, se tej. (A tej kefirré átalakult változata más tészta. Én egyelőre házilag készített kaukázusi kefirt iszom, nagy adagokban, erről most úgy érzem, nagyon jót tesz. De ezek a meggyőződéseink változhatnak könnyen, hisz tudatosságunk, és nem utolsósorban testünk, egészségünk is változik!)

Semmi vagy a lehető legkevesebb és kizárólag természetes adalékanyagok használata.

Az élő azt jelenti, semmi vagy minimális konyhai eljárást használsz, a lehető legkisebb mértékben változtatod meg az alapanyagokat (erről szívből ajánlom Edmund Bordeaux Székely vagy Ferencsik János könyveit. Én jelenleg 75-80 %-ban már csak nyers ételeket eszem, és arra törekszem, hogy 1-2 éven belül teljesen áttérjek a nyers kosztra.)

Ha ebből indulunk ki, természetesen máris nyilvánvaló, hogy a lekvár már bőven nem tartozik a kék táplálékok közé, hisz megfőzöd a gyümölcsöt, amitől nemcsak megszűnik élőnek lenni, hanem a nyers gyümölcs lúgosító hatásával ellentétben savasít. Ha még cukrot is adsz hozzá, már nem is véleményezem, nemcsak felesleges, hanem kifejezetten egészségtelen étel.

Bizony, amikor ez tudatosult bennem, épp a frissen leszedett több tíz kiló cseresznyémmel álltam szemközt, lekvár főzéshez készülődve. Puff neki, mondom magamban, akkor mihez fogok én kezdeni a frissen vásárolt kertecském csodálatos és gyümölcstől roskadozó fáival? Nincs itt valami kreatív lehetőség mégis, hogy gyermekeim is élvezzék majd, akik már távol élnek tőlem és nem tudják frissen, nyersen elfogyasztani? Persze szívesen ajándékozunk is, de azért mégiscsak kellene lenni valami módnak, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

 

 

 

No, íme, egy lehetőség:

 

  1. 1. A lédús gyümölcsöket (pl. esetemben a vadcseresznye és lédús meggy) kimagvaljuk, jól kinyomkodjuk, levét leszűrjük (nem elfőzzük!!! Micsoda pazarlás elfővetni a gyümölcslét. Ugyanez igaz az almás pitére is, én akkor is kinyomom az lereszelt alma levét, megisszuk nyersen, az almát pedig gyakorlatilag nem főzöm, csak 2-3szor átkavarom, és úgy töltöm a sütibe, tortába, pont elég annyi hőkezelés neki, míg megsül).
  2. 2. Cukor hozzáadása nélkül (!) minimálisan megfőzzük a gyümölcsöt. Én, ha szükséges egyáltalán, (pl. sárgabarackhoz) kevés eritritolt és steviát adok kizárólag.
  3. 3. Még melegen, sterilizált kicsi üvegekbe SZÍNÜLTIG töltjük. (A színültig nagyon fontos!)
  4. 4. Bio reszelt citromhéjat szórunk a tetejébe (valamennyit bele is kavarhatunk amúgy)
  5. 5. Réz kolloidot cseppentünk a tetejére (antibakteriális tartósítás).
  6. 6. Kupakoljuk, és azonnal fejre állítjuk (vákuum hatásért)
  7. 2-4 napig dunsztos ládában tartjuk (én pl. hűtőládában, hisz a meleget pont úgy tartja szigetelés révén, mint a hideget)

 

Nos, a tanítás lényege:

Eltekintve a gyümölcs főzésétől, ami eleve nem kívánatos, de ha még nem tudunk azonnal lemondani a lekvárról, akkor legalább csökkentsük a hülyeségeket.

„Mert vajon ki volt az a nagyokos (hangzott Mesterem költői kérdése) aki kitalálta, hogy a cukor tartósít? A cukor nemcsak nem tartósít, de erjeszt, ami minden, csak nem eredeti állapotmegőrzés! Tehát nemcsak azért nem teszünk cukrot, mert eleve nem eszünk és sose használunk  cukrot, (erről máskor többet és részletesebben), de talán világos, hogy semmi szükségünk extra cukorra! Ha cukrot teszünk bele, akkor valóban kell bele tartósítószer IS! A cukor- és tartósítószer nélküli gyümölcsben a természetesen is bekövetkező erjedési folyamatot egyetlen egy módon akadályozhatjuk meg: ha kizárjuk az oxidációt. Ezt pedig úgy tehetjük, ha vákuumot idézünk elő az üvegben.”

 

Ebből következik a NYERS „befőtt” és nyers lekvár új technológiai eljárása.

 

Befőtt: A megmosott nyers gyümölcsöt (lehetőleg desztillált vagy kétszer forralt vízben!) beletöltjük a hővel sterilizált befőttes üvegekbe, majd felöntjük vízzel, úgy, hogy a vízből a gyümölcs egy pici része se álljon ki! Rászórunk kis bio reszelt citromhéjat és egy csöpp rézkolloidot (ezüst kolloid is jó persze), majd fejre állítjuk.

 

Nyers lekvár: ebben az évben készítettem először, így egyelőre nem tudok beszámolni arról, hogy meddig áll el, egyelőre két hete rendben van még…

A hagyományosan előkészített gyümölcsöt turmixgépben vagy egyéb módon hidegen, nyersen pépesítjük, hozzáadjuk (ha kell) a steviát, és a steril, szorosan lezárt üvegekbe töltött lekvárokat kb. 25 percre lobogó vízbe helyezzük egy lábasban. Amikor kivesszük, azonnal a dunsztos ládába kerülnek, ráadásul én fejre állítva hagyom ott őket kihűlésig (pár napig).

 

Aszalás: az aszalás ősrégi tartósítás. A helyesen aszalt gyümölcs, zöldség, gyógynövény gyakorlatilag élőnek tekintendő. Az aszalásról igen sok helyütt olvashatsz, most én erre nem térek ki csak annyiban, hogy én magam kombinált módszert alkalmazok: nappal a szabadban, éjjel aszalógéppel illetve a kései, őszi gyümölcsök esetében a hidegebb napokon a kályhával rásegítek. Aszalni a napi étkezésekhez minden nap lehet, amennyiben max. 72 fokra melegíted a zöldségeket (én gyümölcsöt SOHA nem melegítek, mert felesleges és azonnal savassá válik).

 

 

Jó kísérletezgetést kívánok! Akinek vannak hasonló ötletei vagy jól bevált módszerei az egészséges gyümölcs-zöldség tartósításhoz, szívesen közzéteszem, ha elküldi nekem a

kristalykonyvtar@golenya-agnes.hu email címemre.

 

 

 

 

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom