ÉLETMÓD MÍTOSZOK 2: REGGELIZZ ÚGY, MINT EGY KIRÁLY?

» » ÉLETMÓDVÁLTÁS        

 

ÉLETMÓD MÍTOSZOK 2:

REGGELIZZ ÚGY, MINT EGY KIRÁLY?

- A napi étkezések mennyiségéről és minőségéről -

 


Legutóbbi hírlevelem úgy tűnik már sok volt sokaknak, és amikor feltettem a FB oldalamra, egész háború tört ki, mely sajnos odáig fajult, hogy eddigi elveim ellenére kitiltottam pár emberkét az oldalaimról.
Természetesen nem azért, mert homlokegyenest másként gondolkodnak a húsevésről, és bár ez önmagában számomra természetesen sajnálatos, emiatt senkit nem tanácsolok máshová.

Azonban, se a tartalmi reakció, de leginkább a stílus nem tűrte, hogy színvonaltalan és minőségtelen, valamit egyenesen bántó és személyemre nézve is sértő bejegyezéseket toleráljak. Nem tolerálom. Nyisson mindenki saját FB oldalt magának és szórja ott a fröcsögéseit, akiknek akarja. A legszomorúbb azonban az, hogy voltak a legvehemensebbek közül olyanok, akik olvasták már a kék könyveket is, sőt nem egyszer személyesen is alkalmunk volt beszélgetni. Ezen azért mélyen elgondolkodtam… remélem, ők is.

Az a tapasztalatom, hogy akár őstörténelmi, akár kulturális, vallási dolgokról majdhogynem bármilyen nézet irányában már elég nagy a tolerancia és az intelligens reakció, de úgy tűnik, ez az evés, és életmód szó szerint húsbavágó lett tényleg.
Nem hiába, a has az úr még a legtöbb emberen, hihet magáról bármilyen spirituális felébredettséget!  Még a legtöbb útkeresőnek, sőt aki magát már útin járónak véli, nem beszélve a kék túrázókról, nem könnyű szembesülni azzal, ha valaki tükröt tart az életmódját illetően, legyen szó a meditálásra, elmélyülésre szánt időről vagy egyéb mindennapi kékülési praktikákról. De ha a hasát érinti közvetlenül a kék tanács, hát akkor elszabadul a pokol….

Oly régóta vagyunk ragadozó életmódra programozva (természetesen nem csak táplálkozási szinten!), hogy sajnos, akik azt hiszik már felébredtek és rálátnak a manipulációkra, még azok is keményen e csapda rabjai. Természetesen nem fogom elismételni az előző 3 hírlevél üzenetét (történetesen a Húsbavágó gondolat; A tej Élet? Erő? Egészség? és az Életmód mítoszok 1. címűeket, a honlapomon mindenki el tudja olvasni, ha már nem találná másutt), ami egyértelműen először is a vegetárius étkezés, mint a legkisebb ártás elméletét boncolgatja, majd még azon belül is ajánlja a vegán étkezés bevezetését életünkbe, csak egyetlen egy aspektusát emelem most ki: ha a húsevés kizárólag magányügye lenne mindenkinek, nem erőltetném magam egyáltalán a téma ily többrendbeli körüljárásával nyilvánosan, kihívva magam ellen sok elmeprogram alatt élő ember haragját. Ám emlékeztetek mindenkit, hogy ez immár messze nem magánügy és ahogy leszögeztem az előzőekben, elérte az emberiség azt a pontot, ahol tovább nem tolerálható az ökológiai és egyéb veszélyeket generáló és erősítő húsevés, mely az emberi életben maradáshoz abszolút szükségtelen! (Sőt, nemcsak az életben maradáshoz, de egészséghez is).

Rengeteg tanulmány látott már napvilágot nem spirituális tudósoktól a tekintetben, hogy egy kg hús előállításához mennyi takarmányra, növényre, vízre van szükség! Ha e felesleges és köztes „élelmiszert” (tápláléknak már végképp nem tudom nevezni) kiiktatnák a húsevők, óriási könnyebbséget adnának ezzel a Bolygónak! Figyelembe véve, hogy a 18. század végétől ugrásszerűen megnőtt, majd tízszeresére az emberiség létszáma, az, hogy ezen még el sem gondolkodnak komolyan, felelőtlen és megengedhetetlen a teljes földi életvitel, ökológia szempontjából. Itt egy cikk erről.

Nos, az elmúlt három hónap három hírlevelének témájához képest a mostani talán könnyedebb lesz, és sokan valamiféle „extra” tanácsként olvassák majd a napi étkezések mennyiségéről és minőségéről szóló véleményünket, illetve elkötelezettségünket. Pedig, aki majd kedvet kap és beássa magát ebbe az egész szemléletbe, meg fog lepődni, hogy egészségének és életének minőségét milyen közvetlenül és drasztikusan tudja javítani! A minőségében megváltozott test pedig szinte automatikusan egy minőségileg erősen javított energiaszintet eredményez, ami, mint tudjuk ugyebár, egy új energiamezőt, azaz információs világot jelent! Ha valaki a kezdetekkor nem lát mást majd ebben az elsőre talán „fura” életmódban, mint egy érdekes kísérletet és megpróbálja, azonnal érezni fogja a megannyi fantasztikusan jó „mellékhatást”. A tisztulás ugyan a testből indul, de lassan kihat majd a további finom-testi rétegekre, a lélekre és a szellemre is!

És  akik elindultak a kék túra útvonalán, azaz  eltökéltek, hogy tudatukat legalább az ún. Kék tartományba emelik még ebben az életükben, azoknak egyáltalán nem mellékes, hogy a finom-testi működéseik, a finomabb tartományokhoz szükséges „szerveik” képesek-e majd aktiválódni és milyen mértékben. Test-lélek-szellem elválaszthatatlan egység, ez alaptézis, így a biológiai táplálkozás és a szellemi táplálkozás nem állhat egymással szemben. Márpedig manapság testközelből tapasztalom, hogy a magukat spirituálisnak tartó emberek többsége egyáltalán nem képes se önfegyelmet, se megfelelő tudatosságot vinni életmódjába és azon belül kiemelten az étkezéseibe!

(A legutóbbi történelmi ciklus új vallásai - buddhizmus, zsidó, kereszténység, iszlám - teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a húsevés és állatölés ősi felfogását, erkölcsi aspektusát, sőt vallási rítusokat építenek az állat leölésére, illetve a buddhizmus esetében az alamizsna fölötti látszólag alázatos „szem behunyását” propagálják, mellyel abszolút szemet hunynak ezzel együtt minden olyan emberi „szokás” fölött is, melyről állítólag a vallások rendelkezni szoktak és amit megváltoztatni hivatottak. De tekintve, ezek a vallások pontosan az „új világ új rendjének” termékei, nem kívánok itt ezek vallási nézeteiről értekezni, annál inkább, mivel a vallások, mint elmeprogramok, mint „irányító erőterek” témáját teljes mélységben kifejtem A kék vér gyermekei könyvem 1. kötetében).).

Akikhez részemről szólni szeretnék, kizárólag azon maroknyi ember, akik a külső előírások, politikai-vallási illetve egyéb ember-fabrikálta elméletek rabságából már kiléptek és személyes kapcsolatuk van a Világmindenséggel. Ez az egyéni, misztikus út. Az ilyen ember önmagától megérti-megérzi, milyen világnézet, gondolkodás, cselekedetek, életmód emeli őt egyre feljebb, az egyre finomabb tartományokba. Ezen az egyéni, így sokszor magányos úton persze megoszthatunk egymással nézeteket, javaslatokat, tapasztalatokat, de itt már szabadságunk van dönteni. A szabadság persze felelősség is – épp emiatt bújnak milliók valamilyen teória, vallás palástja alá, mert így ugyan nincs szabadságuk, ám felelősségük sincs! Ezek a hírlevelek és könyveim nyilvánvalóan nem nekik íródnak.

Ennél a pontnál tehát, akiknek már nem az a kérdés, leölt állatokkal tömjék-e meg bendőjüket avagy sem, mert ezen túljutottak, nagyon is életbevágó kérdés, hogy egész energiarendszerük képes-e a még tisztább, ún. magasabb régiókba átvinni Tudatukat avagy sem!
Vizsgáljuk meg akkor e havi mítoszunkat, miszerint valóban egy nap többször kell ennünk, avagy ez is csak az élelmiszeripart (és aztán ebből eredően a gyógyszeripart) táplálja anyagilag ?
Jómagam kb. 7 évvel ezelőtt hallottam először ilyen elképesztő dolgot, mégpedig saját fiamtól, aki akkor épp komoly kiképzéseken vett részt a rendőrtiszti iskolában. Ő egy különleges megközelítésen át jutott el a sokak által harcosok étrendjének nevezett étkezésig – ám ő mindig hozzátette: ez nem egy diéta, nem egy szimpla étkezési mód-szer, sokkal inkább egy komplex szemlélet.

Engem, mint anyát elég hidegen hagyott a neve után az egész „harcosok őrülete”, amiből jó sokáig csak annyit érzékeltem, hogy a fiam nem visz magával egész napra „semmit”. Ez a semmi pedig legalább egy kg alma volt egyéb gyümölccsel, meg néhány nyers répa, vagy karalábé, vagy ami épp akadt otthon kéznél. De valahogy a fiatal szervezetnek a kenyér és társai dukál - hisszük automatikusan, szó szerint gondolkodás nélkül. Én egyfelől nagyon örültem annak, hogy megszűnt az évtizedekig tartó reggeli szendvicsgyártás, amit két gyerekemnek készítettem hosszú évekig az iskolába, de aggasztott, és meglehetősen hitetlenkedtem, hogy egy fiatal férfi, aki ráadásul eszméletlen fizikai kiképzésen veszt részt hónapig, egy minden józan ésszel szembemenő rejtélyes étkezést kövessen, pusztán gyümölcsökön! Így azért mégiscsak beleástam magam egyre mélyebben ebbe az egész világba, pláne, hogy láttam, a fiam mennyire jól szálkásodik, erősödik és kivirul!

Nos, akit érdekel, az bőven talál jó forrásokat ehhez, akár magát az eredeti könyvet (Ori Hofmekler: Warriors’ diet, itt egy ismertető), én csak röviden összefoglalnám az én tapasztalatomat illetve kiemelnék néhány alapvető szempontot, amit úgy látom, az internetes felszínes blogok rendre vagy kifelejtenek, avagy nem értik.

A legtöbben félreértik és értetlenkednek azon, hogy e szerint az étrend szerint a napközbeni böjtölést egy esti trakta követ, ami szembemegy évtizedes beidegződéseinkkel, miszerint este nem szabad enni. Én is így éltem – hozzáteszem, jottányit sem fogytam attól, hogy du 5 vagy 6 után soha de soha nem ettem! Mégis ettől féltem a legjobban.

Nos, máris mondom: a lényeg nem az, hogy este 6 után lukulluszit egyél! Sőt, elsősorban nem lényeg, hogy 6 után legyen (ez pusztán a legtöbb ember napi rutinjának a legjobban megfelelő időpont)? hanem az, hogy a napi 24 órát egész más módon osztja be az étkezésekre, mint a megszokott szlogen: reggelizz, mint egy király, ebédelj mint egy polgár és vacsorázz mint egy koldus. Akinek jobban passzol a 17.00, mint pl. nekem is, az egyen akkor.

A lényeg: kihúzni a napi 3 étkezésből egyet! 
Napi 2 étkezés
 – bőven elég, sőt! Azokból a valóban tápdús, élő táplálékokból, amiket eszünk, sokszor egy evés is elég, sőt sok, ha megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és nyers zöldet eszel.

Tehát első szempontként az étkezések száma csökken.
És mit hagyunk ki? Igen, az agyonreklámozott reggelit! (Máris hozzáteszem: ez az életmód természetesen nem a fejlődő szervezetre pláne nem gyerekekre értendő! Hanem jól kifejlett felnőtt példányokra, akik automatikusan jóval többször is jóval többet esznek, mint amennyire szükségük lenne!)

Mi a biológiai érve a reggeli kihagyásának? Nos, pofon egyszerű: hajnaltól (a máj beindulásától kb. hajnali 3 után) reggel és délelőtt a test méregtelenít és tisztít! Hagyjuk, hadd végezze velünk született dolgát! Minden kis morzsa, amit ebben az időszakban magunkhoz veszünk, megakasztja a tisztítást és ismét emésztésre, feldolgozásra kényszeríti, befejezetlenül hagyva ezt a nagyon fontos élettani ciklust. Van táplálék felvétel, feldolgozás, szortírozás, emésztés, tisztulás, méregtelenítés, ürítés. Mindennek megvan a mag időpontja. Ha pár óránként valamit megeszünk, akkor folytonosan elölről kell kezdenie mindent a szervezetünknek, abbahagyva az épp aktuális ciklust. Asszonyok gondoljanak egy mosógépre: nem lehet mindig csak habosan mosatni a ruhát, azt ki kell öblíteni majd centrifugázni. Nem lehet össze-vissza munkára kényszeríti a testet sem.

Ezt a délelőtti nem-evést nevezik napi böjtnek. Sokan sajnos ettől riadnak meg legjobban: ugyanis a mai ember tudattalanul (erre van kondicionálva) komolyan retteg az éhhaláltól! „Hogy fogom én evés nélkül délig kihúzni?”- kérdik, és azon nyomban le is mondanak a továbbiak átgondolásától. Pedig elárulom: hihetetlenül könnyedén már az első napok után! Én kb. 30 évvel ezelőtt az akkor divatos „testkontroll” módszerrel adtam le a két várandóságommal hormonális bajok miatt felszedett 30 -30 kg-t, játszva. Egy hónap alatt megindult a fogyás!

Én reggel megiszom a kávém (sokszor csak cikória) de van, hogy már el is marad, majd 10 után észbe kapok, hogy jól esne egy nagy bögre gyógytea (nyáron a kertből a diólevél, meggylevél, szederlevél, koratavasszal csalán, vagy akármi, amit szeretünk). Délben egy nagy citromos vízzel kezdem a táplálkozást. (Én nem reggel, mert attól megéhezem, de a citromivásnak a lényege az érfal tisztítás – egyéb vitaminjain túl – és éhomra a legjobb), majd elkészítem a – szintén nagyon trendi  smoothit, ami egy nagy fordulatszámú géppel készített turmix, kb. 2 l mennyiségben. Ebbe én legtöbbször spenótot használok alapként (nyers, természetesen), amit különféle gyümölcsökkel variálok, ehhez Ricsi videó blogjában rengeteg ötletet találtok, csatolok is egy párat. Ettől garantáltan nem lehet éhes senki legalább du. 4-ig! És akkor már csak egy óra, max. 2 a vacsiig.

Ekkor lehet maréknyi magvakat, aszalt gyümölcsöt vagy egyéb gyümit enni, de akár ehetsz salátát is! Ugyanis itt jön a lényeg: a napi 24 óra felosztása úgy, hogy a két főétkezés egy 6, más engedékenyebb módszer szerint 8 órán belül legyen! Azaz, ha délben kezdesz enni, akkor este 6-ig legyen meg a vacsorád (tehát nem igaz, hogy kötelező 6 után enni, sőt!) de ha más időpontban kezdesz, később, akkor tolódik értelemszerűen a vacsi is.

Aki nem akar vagy nem tud pillanatnyilag a smoothie-hoz szükséges komolyabb gépbe beruházni (egyébként, Ricsi beszél egyik blogjában arról, hogy erre azért van szükség, mert mi maiak már képtelenek vagyunk jó egy órán keresztül rágni, olyan finomra és lassan a salátát, gyümölcsöt, ahogy az szükséges lenne, ezt váltja ki a gép, de persze aki már elérte ezt a jogi türelmi szintet, ne vegyen, hanem rágjon!), az első étkezésként egyen rengeteg gyümit és egyen ha kell még egy nyers salátatálat, vagy rágjon répát, karalábét, brokkolit stb. nyersen (és lassan).

Így délelőtt böjtölsz, és a két főétkezést egy adott intervallumban tudod le, amikor a szervezet várja, hogy daraboljon, feldolgozzon, válogasson, égessen. Egy megfelelő ételminőséggel nincs az az ember, aki másnap délig megéhezne!

A második tévhit, hogy este degeszre eheted magad – és sokan épp emiatt bírálják a böjtöléses életmódot. Nos, hogy ne kezdjem mindig zéróról a magyarázatot, csak annyit emlékeztetőül: a tudatosodás útján elérkezünk egy pontig, amikor ánblok megértjük, hogy elképesztően nagy mennyiségeket eszünk általában véve ahhoz képest, amire szükségünk van! Ma az evés egy kényszer, mégpedig egy programozásból eredő tudatalatti kényszer, gyakorlatilag kivétel nélkül mindenkinél, aki elhiszi a mai étkezési szokások mítoszait. Ez a kényszer pszichésen igen hamar rendeződik, amint a sejtjeid nem éheznek többé. (Előbb persze meg kell adnod az esélyt magadnak, hogy kipróbálod).

Ugyanis, amit mi még pluszban ehhez az életmódhoz hozzáteszünk, hogy nem akármit eszünk: minőségi, jó energiát nyújtó, nagyrészt élő (nyers) táplálékot. Ebből mennyiségileg is sokkal kevesebb kell, mint a rengeteg ún. üres kalóriát tartalmazó, feldolgozott és egyéb módon tönkretett élelmiszerekből.

Többet az ehet, aki minimum annyit és úgy edz, mint Ori Hofmekler, aki a fentebb idézett étrendről az első könyvet írta. Itt most csak annyi kiegészítést teszek, hogy az egészséges életmódnak pusztán egy aspektusáról beszélünk most, de ehhez természetesen a test és szellem edzése ugyanúgy hozzátartozik!  

Ami egyébként nagyon jó érzés már az első napokat követően: megtapasztalni, hogy milyen energikus vagy, amikor nem kell a testednek feldolgozni! Nincs dél körüli bágyadtság, enerváltság. Ha én profithajhász munkaadó lennék, tuti nem engedném az alkalmazottaimat csak élő, friss ételt enni ebben a felosztásban, mert olyanok lennének, mint a duracell nyuszi! Lehet hitetlenkedni nyugodtan, de a puding próbája az evésJ. Próbáld ki a Ricsi tanácsaival ezt az életmódot, garantálom, nem fogsz éhen halni, sőt fogadni mernék, nagyon meg fogsz lepődni, mennyivel jobban fogod magad érezni, mint állandó tele pocakkal!

Sajnos a gyümölcsöket mi már csak mint valami egészséges "extrát" nézzük, pedig az ember ALAPVETŐ tápláléka! Valóban, nemcsak nincs ragadozó fogazatunk, de fűevő sincs, mivel gyümölcs-és magevésre nőttek ki anno a fogaink. Egész bélrendszerünk, enzimjeink a gyümölcsök, mint fő táplálékra alkalmas. Ajánlom még az ún. 80-10-10 étkezési irányzatot, mely szerint napi táplálékod 80%-a gyümölcs legyen (természetesen nyersen és frissen), 10% zöldség és 10% egyéb, ez utóbbiba beleértendő minden egyéb, tehát krumpli, rizs, gabona, magvak és zsírok! A vajas tortákat és társaikat természetesen már meg se említem, mert azokat úgy ahogy vannak, illendő egy tudatszinten kiiktatni.
Ha valaki még nagyon vágyik az édességre (ami, csak jelzem, a temérdek gyümölcs mellett magától elmúlik!), annak rengeteg "egészséges" édesség receptet ad átmenetileg megnyugvást (pl, mák alapanyagból, amit én szoktam, kókuszreszelék vagy inkább friss kókusz ledarálásával és gyümölcsökkel, magvakkal, lenmagpehellyel- tojás helyett - összekeverve. Kb ennyi idő alatt kikeverem, mint amennyi alatt leírtam, gyümölcstorta formába teszem és pár perc alatt összesütöm, pusztán az illúzió és psziché kedvéért:)) De isteni szilvalekváros lepényt lehet hajdinakásából, vagy bármilyen finomságot quinoából készíteni. Higgyétek el, temérdek egészséges alternatívája van a berögzült hizlaló és öregítő ételeknek!
Akinek van kedve, kérem a FB oldalamon osszon meg társainkkal egészséges és finom recepteket! Vagy, ha elkülditek az email címemre, akkor beszerkesztem egy-egy hírlevélbe! 
Ugyanígy, kérem, hogy életmód változással kapcsolatos siker történeteiteket ne tartsátok meg magatoknak, adjátok tovább bátorításként! Küldjétek el nekem, hogy nyilvánosan megoszthassam! 

Ne reggelizz úgy, mint a király, mert elhízol, mint a burzsoázia nagy része. Viszont, kövér jobbágyot, parasztot még senki sem látott...
Királyság ide vagy oda, kövéren és zsírosan nem lehet senki hosszú életű. 
Apropó: olvastál-e már valóban hosszú életű emberekről? A már hivatkozott Edmund Székely-Bordeaux egyik könyvében (ha jól emlékszem, A természetes élet és gyógymód címűben) foglalkozik olyan magyarokkal, akiknek születési és halálozási adatainak utánajárt és amik alapján elképesztően hosszú életet éltek meg, nem is kevesen! Több 150 évet megélt egyént szedett össze, akiket fel is sorol. De hasonló adatokkal sok jó forrást találhattok az interneten is, Indiából többek között. (Ricsi is említ egy forrást a mellékelt videójában, itt pedig egy cikk a megannyiból, amit azért választottam, mert Okinawa többek közt tenger alatti ősi romjairól is híres, melyek Tiwanaku, a szívem csücske építményeihez hasonlóak).

Összefoglalva tehát hírlevelünk lényegi üzenetét:

A napi étkezések száma csökken (2 evés, 24/8 avagy 24/6 bontásban, vagyis 6 avagy 8 órán belül eszel, a többi „böjti” idő). Ideális a 12.00-18.00 közötti táplálkozás.
A táplálékod minősége pedig drasztikusan nő: gyümölcs nagy mennyiségben, e mellé nyersen zöldek és amíg kívánod, az esti étkezés legyen kezdetben a szokásos ételed, később majd eldöntöd, miként változtatod, ha akarod.
Csökken az elfogyasztott (és igényelt) étel mennyisége.

Ui: még egy tévhit, mítosz, ráadásként. Már írtam másutt hogy egy gyerekkori komoly betegséget követően a májam igen gyenge (de már erősödik!), így fiatal koromra inzulin rezisztens lettem. Pár éve elkezdtem kísérletezni magamon, mert ha se a történelem, se az ember, se Isten nem olyan, ahogy sulykolják, miért éppen a diabétesz és társai lenne úgy kezelhető, ahogy az a csapból is folyik? Nos, egyszerűen nem igaz, hogy a gyümölcs csak módjával fogyasztandó! Az a temérdek mennyiség, amit naponta megeszem, nemhogy nem emeli meg a vércukorszintem, de lassan a normális értékeket tudom mérni a nap bármely szakában, ami más ételektől nincs így.
Senkit meggyőzni nem akarok, aki érintett, pár ezer forint egy vércukormérő, tesztelje saját magán. És ugyanígy, tesztelje mindenki az elmondottakat illetve Ricsi videóin elhangzottak, és tegyen legjobb belátása szerint.

 

Videóajánló:

Kék Élet bevezető

Nyár a tónál- 80/10/10, bevezető

Az elengedés, na jó de hogyan?

Harcosok Étrendje

B12 vitamin, zsírok veszélye, permakultúra

Egészségünk elsőszűmú ellensége a táplálkozás- VNTV

Következő hírlevelünkben a vízivásról, só fogyasztásról ejtünk szót.

Egy biztos: forró nyári napokat élünk, ezért ez az időszak, szerintem, a lelki-szellemi tudatos ellazulásról szóljon. Élvezzétek egyre tudatosabban a napsütés és víz áldott kombinációját, gyakoroljátok a Wim Hof avagy Schirilla György-féle hideg vizes terápiát (ilyenkor nem nagy erőfeszítés) illetve gyakoroljátok az elme-mentes lebegéstJ. Ússzatok az árral, legyen szó a Balaton (Bal-atun)  vagy a tengerek hullámairól fizikai síkon, ami hozzásegít a szellemi-energetikai áramlatok megérzésére, és az ezekre való hagyatkozásra.


Szeretettel:

Ágnes

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom