ZSÍROS VALÓSÁG -ÉLETMÓD MÍTOSZOK 3.

» » ÉLETMÓDVÁLTÓ PROGRAMFÜZETEK        

 

  

ÉLETMÓD MÍTOSZOK – A ZSÍR

 

„A táplálékod legyen az orvosságod és

az orvosságod legyen a táplálékod”

Hippokratész

 

 

 

Kedves Barátaink, Olvasóink, Nézőink!

 

Golenya Ágnes megtisztelő feladattal látott el, mégpedig azzal, hogy az e havi hírlevelet én szolgáltassam Nektek.

 

Hári Richárd vagyok, a KékÉletmód csatorna készítője (aki nem ismeri, ITTmegtekintheti). Eddigi életem a folyamatos keresésről, kutatásról és arról az izgalmas kihívásról szól, hogy rendre tesztelhetem és átléphetem határaim az élet nevű csodálatos játékban, ahol gyerekként fedezzük fel legbensőbb isteni értékeinket. Az utóbbi tíz évben rengeteget foglalkoztam táplálkozás tudománnyal, 5 éve sportedző, és mondhatjuk egészség tanácsadó vagyok, nem csoda hát, hogy folyamatosan kutatok, és nem tévesztem szem elől a legújabb eredményeket, amik összefüggésben állnak a táplálkozásunk és betegségek kialakulásainak okaival.

 

Golenya Ágnes fiával, Cselovszki Márkkal (aki a legjobb barátom video: New yorki nyár vlog No.1 ) nehéz utat, és végeláthatatlan, adatoktól, tanulmányoktól, saját tapasztalatainktól teli kálváriát jártunk be, míg elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor végre  ki merjük jelenteni, hogy megtaláltunk egy olyan megcáfolhatatlan életmódot, ami:

- élhető, egyszerű, ízletes

  • - fenntartható
  • - sportolókként is nemhogy minden szükségletet kielégítő, de a csúcsformánkat elősegítő,
  • - de legfőbbképpen egészséges,hosszú, boldog, és
  • - spirituálisan tiszta avagy teljes életet eredményezhet.

 

Ez a teljes értékű, növény alapú, magas szénhidrát, alacsony zsír és fehérje tartalmú, legtöbbször 80/10/10 Vegán étrendnek nevezett táplálkozási forma, figyelembe veszi, és kielégíti a test-lélek-szellem egységének minden aspektusát.

 

 

Beharangozott soron következő mítoszunk a táplálkozáson belül a zsír.

 

Mivel mítoszokról beszélünk, ezért már alapvető tényként ismételhetjük, hogy a legújabb eredmények teljes mértékben szembemennek a belénk vert meggyőződéssel a zsírokról. Manapság önálló táplálékká váltak a különböző gyógynövényekből, magvakból kisajtolt olajok is (melyek természetesen azért messze jobbak egyéb társaiknál, ám esetükben is fel fog merülni egy komoly kérdés: kivonatolt formában, vagyis az eleve zsírokat tartalmazó alapanyagokhoz hozzáadott adalékként és főleg abban az óriási mennyiségben, ahogy ezt a gyártók hirdetik, valóban egészségünkre szolgál BÁRMIFÉLE zsír, olaj?

 

Első lépésként a zsírokról általában ejtünk néhány szót, majd az ún. egészséges olajok mítoszait vesszük górcső alá.

 

Ma az emberek 99% -a a táplálkozás, az ÉLET/ÉTEL harmóniájából nemhogy kibillent, de teljesen elfelejtették, hogy miért is van szükségünk ÉLTETŐ ÉTELRE. Elmúlt már az aranykor, amikor egy olyan világban éltünk, ahol nincs szükségünk fizikai élelmiszerre, amikor még Isten és a mennyei világok eledelét, a mannát avagy energiát élvezhettük közvetlenül a forrásból.

 

Mára ez megváltozott, ám a lényeg és amiért érdemes (sőt “kötelességünk”) folyamatosan haladni és tenni azon az úton, amit ma spiritualitásnak nevezünk: visszaállítható, helyreállítható  minden!

Bármellyik pillanatban dönthetünk a visszaváltozásunkról, (hisz ez az emberi élet kozmikus lényege) de ahol most több milliárd ember tudatilag tart, az fényévekre került még a gondolattól is.

 

A gyorsétterem láncok, hús-, tej-, és tojásfeldolgozó üzemek a háttérben az állatok szószerinti poklából teremtik meg nekünk az ételnek hazudott műanyag, mérgező hulladékot, gondosan eltakarva előlünk a valóságot.

 

Márk és jómagam minden erőnkkel azon leszünk, hogy példát szolgáltassunk, és segítsünk felépíteni, egy teljesen új/régi (örök) élő valós kapcsolatot Istennel, mély ÖnMAG-unkkal és a természettel. Hmhm, ez azért egy táplálkozási/életmód “szolgálatban” kicsit túl hangzatos, hogy a teljes kapcsolatot... de azt mindenképp, hogy segítsünk a hamis mítoszokat felfedezned és közösen, kellő erővel változtass életmódodon, ha te is úgy döntesz.

 

Visszakanyarodva az ÉTEL/ÉLET analógiához, újra fel kell fedeznünk, hogy mi is az a TÁP-lálék, ami SZER-ként ETET. (video Élet-Mi-Szer 1-2)

 

Az élő étel élővé, a halott étel haldoklóvá tesz.

 

A tudattalan, és helytelen táplálkozás megbetegíti a testet, és megbénítja a lelket is.

 

És itt érkeztünk el a Zsír kérdéskörhöz, mi is az pontosan, és minden belénksulykolt élelmiszer-és “egészség” ipari reklám ellenére miért nem jó a szervezetünknek?

 

Jobb az elején tisztázni, hogy most nem a zsírt szeretném beállítani gonosztevőnek, mint ezt teszi a makrotápanyagokkal a mai legtöbb divatos életmód, én inkább az emberi mértéktelenséget, és tudatlanságot tartom a kiváltó oknak, amin nagyon könnyű változtatni némi új információ beTÁPlálásával, aztán annak megemésztésével. 

 

A zsírok fő alkotóelemei az úgynevezett trigliceridek amelyek a glicerinnek három molekula zsírsavval képzett észterei. Ezeknek fizikai tulajdonságát a zsírsavlánc hossza, és telítettségi állapota határozza meg. A hossza szerint rövid, közepes és hosszú szénláncú zsírsavakat különböztetünk meg.

A zsírsavakat a szénatomok közötti kettős kötések számával is jellemezhetjük. Amelyik nem tartalmaz kettős kötést TELÍTETT ZSÍRSAVNAK, az egy kettős kötést tartalmazó zsírsavat EGYSZERESEN TELÍTETLEN, a kettő vagy több kettős kötést tartalmazót TÖBBSZÖRÖSEN TELÍTETLENNEK nevezzük.

 

Esszenciális zsírsavak a linolsav és alfa-linolénsav, melyeket a szervezet nem képes magától előállítani.

 

A szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú triglicerideket zsíroknak, a folyékonyat olajoknak nevezzük.

 

Táplálkozásunkban több okból szükségünk van BIZONYOS FAJTA zsiradékokra:

 

  • vannak zsírban oldódó vitaminok, és ezen vitaminok oldására

 

- az egyszeresen telítetlen zsírsavak a sejtek építésében segédkeznek

- A többszörösen telítetlen zsírsavakból fontos hormonszerű vegyületek képződnek, és ezeknél a zsírsavaknál már előtérbe kerül a sejtek anyagában betöltött funkció.

- illetve a telített zsírsavakból energiát képes felszabadítani a szervezet, de ez nem prioritása a működésnek, ez amolyan vészhelyzet esetére egy "B" protokoll, amit tartalékokból használ fel, és ez abban az esetben érvényesül, ha a szervezet nem kap elég egyszerű szénhidrátot, amit normális esetben glükozzá alakítana, és hogy ne csökkenjen le a vérben a vércukor szintünk, elhanyagolva a sejtek feltankolását, és az agy működését, beindul a ketózis, ami az orvosi definícó szerint - akkor indul be, ha a máj glikogén-tartalékai (gükóz, vagyis cukortartalékok) kiürülnek. Ekkor a test érzékeli, hogy a mindennapi üzemeléshez elégetett cukor elfogyott, és más energiaforrásra van szükség a sejtek számára.

A szénhidráttal ellentétben csak zsír alapú energiával az agy képtelen üzemelni, mert a hosszú láncú zsírmolekulák nem tudnak átjutni a vér-agy gáton, ellenben a ketonok igen. Éppen ezért amikor a szervezet vészesen kiürül a szénhidrátból, ellensúlyozva az energiaveszteséget lipolizis és glükoneogenezis révén a hájban eltárolt zsírból a máj glükózt és ketonokat hoz létre, segítve a túlélést. Ezen állapotot hosszú ideig fenntartva, a folyamat kóros alultápláltsághoz, vagy elhalálozáshoz is vezethet.

 

Ez az állapot akkor indul csak be, ha a glikokén-raktárak teljesen kiürültek, és a szervezet nem kap a táplálékon keresztül újabb elsődleges üzemanyagot, azaz egyszerű, teljes értékű szénhidrátokat.

 

Tudni érdemes, hogy a növényi és állati zsiradékoknak eltérő a zsírsavösszetételük.

Az állati zsírokban nagyobb mennyiségben telített és egyszeresen telítetlen zsírsavak vannak. A növényi olajok, zsírok pedig általában egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok.

Tudtad-e, hogy nemzetközi tesztek, illetve vizsgálatok alapján elfogadott tény, hogy a telített zsírsavak bevitelének növelésével (nagyrészt állati termékek -hús, tej, sajt, tojás stb.) nő a szérum (LDL, ez az úgynevezett "rossz" koleszterin) koleszterin szintje, és gyakoribbá válnak a szív-, és érrendszeri betegségek?

Senki sem lepődik meg azon, hogy az élethez szükséges, teljes értékű szénhidrátból keletkezett természetes cukorral szemben a finomított cukor természetellenes, egészségtelen, és becsapja az agyunkat, ugyanúgy az emésztésünket, hiszen tápértéke nulla (cukor blues vidómban részletesen kifejtem). De gondoltál-e valaha ilyen megvilágításban a feldolgozott olajokra, zsírokra? Ha a feldolgozott cukor természetellenes, és soha nem volt jelen az emberiség táplálkozástörténetében az utóbbi 500 éven kívül, akkor a magokból kisajtolt, akár hidegen, vagy akármilyen formában előállított, a természetes egységétől megfosztott, sűrített, sőt a rosszabbak esetében feldolgozott, finomított olaj, a transzzsír margarin, ugyanolyan veszélyes az egészégünkre nézve??? 

 

A 6000 főt számláló oxfordi tanulmány (paul n appleby,margaret thorogood, jim i mann,  és timothy ja key) bebizonyította, hogy a vegán étrenden élőknek 57% - al kevesebb esélyük van a szív és érrendszeri betegségekre, de még mindig esélyük van rá.

 

A mi kérdésünk erre az volt, hogy ha a vegánok kivágnak a táplálkozásukból minden extra koleszterint, és olyan terméket ami emeli az LDL “rossz” koleszterin szintet, ami nagyrészt az állati termékekből származik, mégis hogyan lehet bármiféle szív és érrendszeri betegségük egyáltalán?

 

Sajnos itt kell lerántani a leplet mindenfajta nem természetes formában bevitt olajról, és zsírról, mint növényi olajok, oliva olaj, hidegen sajtolt magolajok, és igen, még sajnos a kókusz zsírról (olaj) is. A feldolgozott étel, az feldolgozott étel..

 

Az olajnak kétszer annyi kalória értéke van grammonként mint a finomított cukornak (cukor 4 cal/gramm – olaj 9cal/gramm), a gond, hogy az olaj mindenhol jelen van. Az emberek minden ételükre ráöntik, főznek benne, gyakorlatiag minden éttermi étel tele van velük, ez olyan, mintha minden tál salátát, vagy bármilyen főtt ételt vastagon megporcukroznánk, mégsincs senki tudatában..

 

Miért egészségtelen?

 

- minden olaj/zsír emeli az LDL koleszterin  szintet (nagyobb esély a szív betegségekre)

 

- emeli a koagulációs (alvadási) faktort a vérben,

 

- emeli a trombózis (vérrögök) kockázatát (legtöbb esetben ez felelős a szívrohamért)

 

- növényi olajok ugyanúgy okozhatnak lipémiát (a vérsavóban szabad szemmel látható zsírtartalom (tejszerű elváltozás) .

 

- postprandiális lipémia kiváltó oka lehet (tanulmány: human nutrition and metabolism: butter differs from olive oil and sunflower oil in its effect on postprandial lipemia and triacylglycerol-rich lipoproteins after single mixed meals in healthy young men)

 

-növeli a cukrobetegség kialakulását, megakadályozva a szénhidrát (cukor) bejutását a sejtekbe (kifejtve lejjebb)

 

Sokat hangoztatják, hogy a mediterrán diéta a hidegen sajtolt olivaolajtól annyira egészséges, de sajnos (vagy szerencsére) a labor vizsgálatok bebizonyították, hogy a természet törvényei még az olaszoknál is tökéletesen működnek, és nem az olaj, mint inkább a rengeteg egészséges gyümölcs, zöldség, és stresszmentes mentalitás, ami az egészségüket támogatja.

 

Ahelyett, hogy leöntenéd a salátádat valamilyen olajjal, adj hozzá friss kalamata vagy bármiylen ízletes oliva bogyót, vagy a magokat. Hidd el, ha ily formában fogyasztod mértékkel, még  egészségedre is válik.

 

Azt tanítják, a telített zsírsavak közül legnagyobb mértékben a mirisztinsav és a laurinsav emeli a szérum koleszterin szintet, mégis e két zsírsav a tej és tejtermékekben fordul elő legnagyobb mennyiségben, és az állati eredetű ételekkel felvett koleszterin ugyancsak emeli a szérum koleszterin szintet.

 

Amikor meglátogatjuk az orvosunkat koleszterin problémákkal, miért nem veszik ezt figyelembe, és miért nem ajánlanak növény alapú étrendet?

 

Sokáig azt hihettük, hogy a rákos megbetegedések többsége összefügg a génekkel, de a rák mindössze 5-10%-a genetikai eredetű.

Bármilyen rákos megbetegedést a DNS mutációja okozza, de ez nem elég hozzá.

Az első rákos sejthez igen, de egyetlen rákos sejt még soha nem ölt meg senkit.

Sőt, kettő sem. De egymilliárd rákos sejttel már akadhat problémánk. Szóval le kell csökkenteni a növekedési faktorokat a testben, mint például az IGF-1, ami egy, az inzulinhoz hasonló növekedési faktor, ez a rákot elősegítő növekedési hormon, mely a rákos sejtek növekedésében, terjedésében és az áttéteknél minden stádiumban szerepet játszik.

 

Tudtad e, hogy bármilyen állati fehérje megnöveli az IGF-1 szintjét?

 

A tejtermékek megnövelik a rák különböző formáinak a kockázatát, különösen a hormonokkal összefüggő típusokét. Azaz mellrák, prosztata rák és petefészekrák. Tehát még a legtisztább formában sem ajánlatos fogyasztani ezt a terméket, mert óriási kockázattal jár.

Kiderült, hogy a tejtermékek 34%-kal növelhetik meg a prosztatarák kockázatát. Annak az esélye, hogy egy mellrákon átesett nő mellrákban hal meg, 49%-kal nőhet, ha csupán napi egy adag teljes értékű tejterméket fogyaszt, és 64%-kal növelheti bármely halálok bekövetkeztének esélyét. (video: a rák, betegség vagy tanító)

 

Ugyanakkor a növényi eredetü zsírokat ís csak módjával érdemes fogyasztani, ugyanis például a napraforgó magban megtalálható többszörösen telítetlen zsírsav csökkenti a szérum össz-koleszterin tartalmat, de csökkenti a védő-koleszterin (HDL “JÓ” -koleszterin) szintet is. A napraforgóolaj ugyan sok linolsavat tartalmaz, de csak nyomokban található benne a másik létfontosságú zsírsav, az alfa-linolénsav.

Ennek beviteléhez érdemes közvetlenül a lenmaghoz, vagy tengeri algához fordulni, esetleg ha növényi alapú sushit készítünk, a noori tekercsek is tartalmaznak bőven alfa-linolénsavat.

 

Gondoltad volna valaha, hogy lehetünk sajt függők is?

 

Kiderült, hogy a kazein nevű fehérje, amely a fő fehérje a tejtermékekben, különösen a sajtban, az emberi emésztőrendszerben kazomorfinokra bomlik. Kazein eredetű, morfiumszerű összetevőre, amely az agyba kerülve ugyanahhoz a receptorhoz kapcsolódik, mint a heroin. Ne érts félre, nem olyan erős persze, de azért elég erős ahhoz, hogy újra és újra egyél belőle annak ellenére, hogy meghízol tőle, de a sajt továbbra is hívogat. A kazomorfin szerepet játszhat a hirtelen bölcsőhalálban, és az autizmusban is. Ez az egyik oka annak, hogy nem akarjuk, hogy a gyerekeink tehéntejet fogyasszanak. Az anyatej 2.7 gramm kazeint tartalmaz literenként, míg összehasonlításképpen a tehéntej 26 grammot. Gyakorlatilag a tízszeresét. Nem csoda, hogy olyan addiktív (függőséget okozó).

 

Beszéljünk a mai állapotokról, most már hogy tudjuk, miben milyen zsírok találhatóak.

 

A túlzott mennyiségű és főként állati, de extrém helyzetben növényi zsírok (pl állandóan kókusz zsírban sütés- főzés), vagy főleg a nyers vegánoknál gyakran elkövetett hiba, hogy minden sütihez, mártáshoz, és úgy általában a táplálkozásuk nagy százalékában olajos magvakat (kesut, mandulát, rengeteg avokadót, kókuszt, pisztáciát stb.-t) hasznàlnak, ezek ilyen mértékű fogyasztása rövid időn belül eltelíti a véráramot, rátapadnak az érfalra, és nem elég, hogy folyamatosan szűkül az érfal, még a szénhidrátból átalakított glüközt is megakadályozza abban, hogy átjusson a sejtfalon, ahol szegény inzulin arra vár hogy reakcióba lépjen vele, és feltöltsék a sejteket üzemanyaggal. 

 

Hitted volna, hogy egy-két nyers vegán irányzat, még a sztenderd amerikai zsírban tocsogó (a napi bevitt kalória 50%-60%-a zsír) étrendnél is magasabb zsírtartalommal rendelkezik (65%-70%)?

 

Egy példával szemléltetve: képzeljük el, hogy hazaérve az ajtónk előtt állunk, elővesszük a kulcsot (szénhidrát - glükóz) bedugjuk a lyukba, hogy végre bejuthassunk a házba, mégsem tudunk, hiszen valaki telegyömöszölte a zárat rágógumival, és nem fordul el a kulcs.

Valami hasonló történik az érfalakon belül is. MIvel a zsír megelőzve bármi egyebet, azonnal lefoglalja az inzulint, a sejtek falánál elállva, elzárva az utat, egyszerűen nem jut át a "jó" cukor, és benne marad a vérkeringésben, nem hasznosulva, megemelve a vércukorszintet, és ha ez a helyzet hosszútávon fennáll, előbb-utóbb már kettes típusú cukorbetegségről beszélhetünk (édesapám példájából) nagyon könnyen megszüntethető 3-4 héten belül, áttérve egy teljes értékű növény alapú alacsony zsír és fehérje, magas szénhidrát tartalmú étrendre. (Ágnes épp most végez erre vonatkozóan egy kísérletet magán, bizonyosan beszámol hamarosan a már most megdöbbentően pozitív tapasztalatairól!)

 

Világszerte hozzávetőlegesen 350 millió cukorbeteg emberrel számolhatunk.

 

Dr.Neal Barnard MD klinikai kutató, PCRM elnök válasza, a hozzáintézett kérdésre miszerint:

 

- Milyen szerepe van a cukornak a cukorbetegség okozásában?

 

Dr.Neal Barnard MD:

 

- A cukorbetegségnek nincs köze a magas szénhidrát tartalmú étrendhez és cukor fogyasztáshoz. A betegség oka az az étrend, ami beépíti a zsírt a vérbe. A tipikus hús és állati alapú étrendről beszélek. Ha az emberi test izom sejtjeibe betekintünk, észre vehetjük, hogy apró zsír részecskéket építenek be, ami inzulin ellenállást okoz. Ez azt jelenti, hogy a cukor, amit a természetesen elfogyasztott ételből veszel magadhoz, nem kerül be a sejtekbe ahova tartozik. A vérbe épül be és ez maga a cukorbetegség. (szerk.megjegyzése: a vidó hosszabb magyarázatából derül ki majd, hogy azért, mert a zsírsejtek azonnal lekötik az inzulint. Másodszor, a cukor nem extra cukrot jelent, hanem az élelmiszerből cukorrá alakult cukrot)

Manapság gyakori a Candida is, aminek csak annyi lenne a szerepe, hogy semlegesítse a véráramban maradt túlzott mennyiségű cukrot--és erre mit javasolnak manapság? 

Csökkentsük, vagy még inkább kerüljük a szénhidrát bevitelét, együnk húsokat.”

 

Na bumm, ott vagyunk ahol a part szakad, persze ajánlják a teljes kiörlésű kenyeret, és zöldésgeket is, mégsem értettük meg a Candida mélyebb lényegét, hogy ő csak segíteni akar (az más kérdés, hogy munkájának vannak káros mellékhatásai és eleve nem kellene, hogy a cukor pangjon bennünk, odavonzva a gombákat, egyebeket), és ha csökkentenénk a zsír bevitelét, helyreállna a vércukor hasznosulása is, akármennyi szénhidrátot eszünk is, mivel az nem marad a vérben. Így pár nap alatt a Candida is szépen ugyanolyan gyorsan eltűnik, ahogy megjelent, mert már nincs mivel táplálkoznia.

 

Szokták mondani, hogy az ember vizuális lény, így lefordítottunk és feliratoztunk (ezúton köszönöm Mindenki segítséget, aki részt vett benne) Nektek egy rövid részletet az egyik legújabb és leghíresebb a What The Health - Mi a csuda az egészség? című amerikai dokumentumfilmből, melynek további részeit is közzétesszük hamarosan, a fordítási munka végeztével. (amúgy szívesen veszünk önkéntes fordítókat, folyamatosan fordítani kell angol nyelvű anyagokat, amiket sorra közzéteszünk)

A videókhoz kívánunk jó szórakozást, és használjátok a tudást, amiből rengeteget fogtok benne találni!

 

Video (what the health)

Javasoljuk mielőbb nézd meg, töltsd le, mert lehet, hogy törlésre kerül!

 

Iratkozzatok fel a KéKÉletMód youtube csatornára, ha eddig nem tettétek meg, hogy naprakészen értesüljetek a legújabb kékülő életmóddal kapcsolatos információkról.

 

A Facebook-on létrehoztuk az Életőrzők egyesületének oldalát, látogassatok el oda, hová igyekszünk sok hasznos anyagot feltöltögetni és kapcsolatban is lehetünk a személyes találkozásunkig. ITT megtalálsz minket.

 

HÍR-HÍR-HÍR

 

És szeretném megosztani Veled/Veletek az örömhírt, hogy ősztől indul egy izgalmas új előadás sorozatunk Márkkal, MI A CSUDA AZ EGÉSZSÉG CÍMMEL. Első téma: A ZSÍROS VALÓSÁG, amiben bemutatjuk kicsit részletesebben ezt az életmódot, nagy hangsúlyt fektetve a prevencióra, és a már megjelent betegségek gyógyítására "pusztán" azzal, hogy áttérünk egy teljes értékű növény alapú, magas szénhidrát, alacsony zsírtartalmú étrendre. 

Az előadás nem romantikus filozofálgatáson, hanem kőkemény, megcáfolhatatlan tényeken, elismert orvosok százainak tanulmányain fog alapulni.

 

A dátumról, helyszínről, és minden szükséges információról időben értesítünk Titeket a hírlevélen keresztül.

 

A létszám korlátozott lesz, így kérek mindenkit, majd időben jelezze a részvéti szándékát.

 

Itt kérném segítségeteket, hogy ha bármilyen kérdés felmerül benneteket a növényalapú húsmentes táplálkozásról (félelmeitek, meggyőződéseitek, vagy bármi, ami miatt eddig esetleg  nem mertétek kipróbálni), azt még most a nyáron küldjétek el nekünk a KEKELETMOD@GMAIL.COM - ra, hogy minden, számotokra fontos kérdést biztos megválaszoljunk az előadásunk keretében.

 

További túlélést kívánok a békés harcosoknak ebben a perzselő hőségben! 

Legjobb tanácsom mára a legalább napi ötszöri hidegzuhany, és egy kellemesen hideg smoothie! 

 

Üdvözlettel

 

Hári Richárd, a KékÉletMód csapat, és az Életörzők Egyesülete

 

SMOOTHIE AJÁNLÓ:

 

Személy szerint a napi smoothie adagomba a következő alapanyagok találhatóak meg, amik a napi szükségleteknek nagy hányadát fedezik: (minden organikus)

8-10 érett banán (én sportolok, nektek lehet kevesebb is 4-6, nem kell tőle félni, egészséges szénhidrát)

100-200 gramm spenót, sóska, vagy bármilyen zöld leveles

6-8 szem datolya

1-2 tk lenmag vagy chiamag

1 tk kék mák

1tk spirulina (opcionális)

1tk 100% - os mandula vagy mogyoróvaj

1 ek csiráztatott barnarizs fehérje, vagy kendermag

 

(és ennél a pontnál jöttem rá, hogy a SMOOTHIE is okozhat függőséget – de ettől aztán nem kell tartani) 

 

Ezt kiegészítve egy megfelelően összeállított vacsorával tökéletesen fedezhető minden fontos zsírsav, kiegyensúlyozott mennyiségben, minden esszenciális aminosav, és az izmok, sejtek és az agy működéséhez elengedhetetlen egyszerű szénhidrát, megtartva a (nem szigorúan) 80/10/10 arányt. 

 

 

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom