ÉLETMÓD VÁLTÓ PRGRAMFÜZET: VITAMIN MÍTOSZ

» » ÉLETMÓDVÁLTÓ PROGRAMFÜZETEK        

                    

 

 

Kedves Barátom!

 

E hónapban már érdemes készülődni a tél végére (amit én mindig igen szomorúan teszek… számomra nincs ideálisabb a téli „melankóliánál” (ezt nem „mi” nevezzük így, hanem a külvilágban élők, akik alig ismerik a belső univerzumot), a lelassult befelé fordulásnál, amikor végre rendbe tehetjük a gondolatainkat, amik kicsit mindig összekuszálódnak az aktívabb időszakokban… nem? Persze, hiányzik a Nap… kicsit lecsökken a D-vitamin szint… de sok minden kárpótol azért. Legalábbis engem.

Például, sokkal könnyebb a napi ritmusunkat kialakítani, hisz kevésbé vonz a külvilág. Ráadásul, a ködös, nyirkos idő hihetetlenül kedvez a meditációnak! (A hangulatokon keresztül, na meg azért az elektromágnesességen keresztül is, hisz egészen más ilyenkor a légkör, mint negyvenfokos szikrázó napsütésben, ez világos gondolom). Ez önmagában is összehúzódásra csábító időszak. Ilyenkor érdemes elkezdeni beiktatni új szokásainkat, mert nem lesz ezer ürügy, vagy ezerrel legalábbis kevesebb, amiért megint elhalasztjuk a hajnali és/vagy naplementei tudatos hálát (minimum ennyi kell a napban annak is, aki még nem tud, nem akar hosszabb meditációs, elcsendesülést beiktatni ilyenkor).

 

Na, nézzünk egy kis étkezést. Téli étel a csicsóka, amire nem győzőm felhívni a figyelmet, mert méltatlanul elhanyagoljuk. Nem fecsérlem se a saját időmet se a tiédet most a részletezéssel, mert tengernyi anyag, információ van róla az interneten (FB-ra is tettem bejegyzést a minap, itt egy link). Gyakorlatilag a szervezet ön-regenerálódását segíti elő, igen komplex módon. Tehetjük turmixunkba, vagy céklával nyers salátának. Figyelem: olvassátok el az átmeneti mellékhatásokat (gázok, hasmenés stb., nem árt fokozatos adagokkal kezdeni. Akinek nincs rendben az emésztése, vagy antibiotikum miatt a bélflórával gondjai vannak, elsősorban azok legyenek résen és olvassanak utána! Ha nehezen viselik, akkor fokozatosan emelve fél csicsókával kezdve a napi adagot, vagy eleinte csak kipréselt levével, , 1-2 hét alatt meggyógyítják a bélflórát és már nem fog gondot okozni.)

 

 

MÍTOSZVADÁSZAT:

 

GÓRCSŐ ALATT A VITAMINOK

illetve azok gigadózisai

 

 

Ismét azért merek megszólalni e témában, mert én is bedőltem, mint nagyon sokan, annak a mainstream (avagy gyógyszerlobby által irányított) orvoslást támadó, ergo felvilágosult, emberbarát figyelmeztetésnek, mely szerint extra adag dózisokat kell bevinnünk a szervezetünkbe. Ennek elsőszámú indoka az volt, hogy a hivatalosan megállapított mennyiségek direkt azzal a célzattal olyan alacsonyak, hogy megbetegedjünk és így potenciális gyógyszerfogyasztókká váljunk. Nos, én annak idején bármit elfogadtam attól, aki nekimegy a valóban gyógyszeripar-függő orvosi közlönyökben megfogalmazott elveknek, trendeknek és ajánlásoknak és rendesen szedtem is C vitaminból, D vitaminból és társaiból IS elefántnyi adagokat. Ugyanúgy, külön cink, réz, magnézium és a többi, nem is sorolom, úgynevezett táplálék kiegészítőt.

Nagyjából akkor kezdtem egyre idegesebbé válni, amikor nekieredtem, hogy mondjuk a mangánnal a magnézium és kalcium és nem tudom én mi szedhető-e, mennyi hogyan stb (ugyanis erre utaló figyelmeztetések bizony vannak a dobozokon, hogy járjunk utána!), és kiderült, például, C vitamint ne szedjek együtt ezzel meg amazzal. (Most érted, nem az a lényeg, hogy itt tutira felsoroljam a párosításokat, amit meglelsz az interneten és amúgy is kiment már szerencsére a fejemből, hanem a logikája az egésznek). De álljon itt egy eklatáns példa azért: nekem szinte napi táplálékom a spenót (lsd. őn "smoothie turmixok előző hírleveleinkből), amiben ugyebár vas és magnéziusm együtt fordul elő. És íme ITT egy "tanácsadó" olal a millió közül, és bocs, hogy kipécéztem... ahol megtudhatjuk, hogy vasat és magnéziumot együtt nem szedhetünk. Na most akkor...hogyan is válasszam szét e kettőt a kedvenc spenótomban??? Ez nyilvánvalóan nagyon rossz gopndolkodási irány! Mi folyik itt? És ekkor kezdtem magasabb szinten is merengeni, most megint miről szól az egész vitaminőrület.

Mert ugyebár, józan ésszel elképzeli az ember azt a gyümölcsmennyiséget, ami mondjuk, 5000 mg C-vitaminhoz kellene... és bizony, egy-két elefántnyi test kellene hozzá! Ez a kép lökött aztán tovább az úton, hogy utánajárjak, nem megint a pénzről szól-e ez az egész?

Szögezzük le: komoly és reprezentatív értékű kutatások NINCSENEK a ló-(avagy elefánt)dózisú vitaminok vagy egyéb nyomelemek szedésének pozitív hatásáról. Az egész leginkább azon a logikán nyugszik, hogy a hivatalosan ajánlott kis dózisok tuti kevesek. Hallom persze azt az érvet is a még vitaminfüggőktől, hogy manapság ugyebár minden zöldség és gyümölcs jóval kevesebb tápértékkel rendelkezik és kevesebb vitamint tartalmaz. Nos, bizonyosan van ebben is némi igazság, ám egyrészt nem annyival kevesebbet, mit amennyivel jóval több a „felvilágosult” vitaminadag, valamint például az én őshonos gyümölcsfáim (és zöldjeim) amik vegyszermentes őshonos magyar földben vannak, tuti ugyanannyit tartalmaznak mindenből, mint mondjuk 100 éve. És hát, az emberiség mégsem halt ki, hisz itt vagyok, itt vagyunk. Valahogy csak elevickéltek nagyszüleim a természetes vitaminadagokon, megjegyzem, nem is kevés ideig!

Valamint felötlött bennem az egyik húsmániás irányzat hívei által sokat emlegetett ősember. Miután ilyen elfajzott szkeptikus lettem és még tovább merengtem, elképzeltem az ősembereket, akiknek napi több ezer milligramm C vitamint kellett összeszedniük (azért rángatom ide ezt a szegény vitamint, mert igen könnyű vele példálózni, de értjük ugye, hogy csak ezért hagyom ki a többit, mert az akkor már könyv lenne és nem hírlevél, ha mindegyiket külön elemezném). Hát lehet, hogy napi sok száz kilométert kellett volna bejárniuk gyűjtögtéssel, hogy hozzájussanak? Ez irreális és nem nagyon életszerű.

Na, szerintem, érti aki érti, itt biza megint sántít valami. Megint valakiknek odahordjuk a pénzt, csak most már azt is hisszük, hogy rettentően felvilágosultak vagyunk, mert mi nem gyógyszerre hanem a megelőzésére áldozunk.

Aztán pár éve abbahagytam ezt az egész őrületet. Kábé havi 20 ezer forintom megmaradt – és semmivel de semmivel de semmivel nem vagyok rosszabbul, se beteg, se semmi!

Sőt, a temérdek kiegészítő, amit például inzulin rezisztenciára ajánlanak pl. nagy mennyiségű fahéj, ceyloni, (amiből 2 szál 400 ft!!) meg pl. króm, semmit de semmit nem segített, ahogy többször írtam már erről. Viszont, amióta egy éve nem eszem tejterméket sem és nulla zsírt, a „legegészségesebbet” sem, (erről  a zsírmítoszról írtunk anno külön), hát mit ad Isten, huszonöt évvel ezelőtti tökéletes értékeim vannak! (Ami zsírt olykor, mértékkel eszem, azok a természetes kötésben lévők pl. avokádóban, korlátozott mennyiségű olajosmagvakban stb., de se sütésre se főzésre nem használok zsiradékot, illetőleg egyáltalán nem sütök semmit. Nemrég beruháztam viszont egy ún. forrólevegős kis sütőbe, amiben szuper zöldségfasírtot lehet nulla zsiradékkal, ropogós, fincsi, egészséges.)

És hát azért kezd összeállni a kép. Ahogy előző hírleveleinkben például arról írtunk, hogy egyfelől igaz, hogy a mai embernek több vizet kell innia, mert összeaszalódik, na de miért aszalódik össze? Mert rengeteg húst, zsírt, nátrium-glutamátos meg agyonsózott-fűszerezett, tartósított, feldolgozott ételt eszik, amire nem inni, de vedelni kell valóban a vizet.

Ugyanígy, azoknak, akik például antibiotikummal tönkretették a bélflórájukat, meg nehéz, zsíros ételeket, napi rendszerességgel húst esznek, a normál dózisú vitamin kevés lehet, mivel nagyon rosszul szívódik fel, tényleg talán jobb, ha többet visz be. De nem azért, mert alapállatban az ember elefánt-dózisra lenne szorulva!

Aki normálisan él és táplálkozik, annak NEM kell extrém semmiből! Az egyen, legyen minden téren normális. Annak - Isten bocsá’ – még B12 kiegészítőre sincs szüksége, mert az is csak azoknak nem termelődik a szervezetében, akik tönkretették! Mert amúgy az emberi DNS nem úgy lett kitalálva, hogy függjön a vitamingyáraktól. Az embernek, az egész-séges embernek semmire nem lenne szüksége, mert minden enzimet, vitamint, ásványi anyagot igenis elő tud állítani a szervezet! Addig is előállítottuk, amíg erdőkben éltünk, táplálék kiegészítő ipar nélkül!

 

ÉS VÉGEZETÜL, DE NEM UTOLSÓ SORBAN: ismét a jól bevált de letűnőben lévő ún. józan paraszti ész nélkül ehhez a kérdéshez sem állhatunk a harmónia megbontása nélkül. Nagy adag vitaminra (és egyéb kiegészítőkre) szükségünk lehet és van beteg, egyensúlyvesztett állapotban! Természetesen, akkor valóban az elefántdózisú C vitamint én is beszedem. De: amint már más témánál leszögeztük: a normál állapot és a kibillent állapot közt elég nagy a különbség. Az elsősegélynyújtás nemcsak fontos de életmentő bizonyos baleseti helyzetben, de nem mondjuk, hogy az ember kezét non-stop befáslizva hordja, ugye? Ugyanígy, a műtétek fontosak, de nem vonjuk le azt a következtetést, hogy az egészség elengedhetetlen feltétele avagy a mindennapi egészmegőrzés része lenne mondjuk egy veseműtét. Tehát itt is, a megemelt adagok indokoltak kimerültség, hiányos-rossz táplálkozás, betegség idején, de NEM része alapjáraton a mindennapi életnek. Mert egy "normális", tudatos és igényes életmód (nemcsak táplálkozás!!!) esetén (most kihagyva a "karmikus" avagy kibillent lélekállapotból bekövetkező betegségeket) egyszerűen betegség-mentes. Pont. Ez akkor is így van, ha a modern civilizáció szülöttei ezt nem hiszik már el, mert másra kondicionálták. 

 

És ehhez az egészséges környezethez tartozna, hogy ne túlzsúfolt városokban agyonhajszolva éljünk... de erről már beszéltünk, és még beszélni fogunk, mert erről nem lehet eleget beszélni.

 

 

Hári Ricsi – Rich kiegészítése

 

Egy dolgot felejt el mindig az emberiség, vagy a main stream konzum felhasználó:

Ha megbontjuk az egységet, a saját farkunkat kergető kutyákká válunk, és az nem a szíriuszi fajta...

A test szinergiában létezik, és ez az egység, - bármennyire is próbálkozik a mai „tudomány”- nem megbontható.

Analizálni, vizsgálni, behatolni a részletekbe, megfigyelni lehet, de amikor egy kibillent, érzékeny egyensúlyt szeretnénk visszaállítani, akkor ez a szétcincálás nem egy kifizetődő megoldás, legalábbis nekünk nem, a gyógyszer-, és vitamingyártó cégeknek annál inkább.

Félre ne értsetek, nem ellenkampányt akarok indítani a gyártók ellen, hiszen ők is csak azért tudnak létezni, mert „mi” megvesszük a termékeket, és fenntartjuk a rendszert.

Mindenkinek a saját érdeke nyitottan gondolkodni.

A természet, vagy egy magasabb tudat nem véletlen alkotta meg a gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, gabonát, minden formájukkal, zamatukkal, összetételükkel, szárazság-nedvességükkel, savanyú, fanyar, édes, keserű, sós ízükkel egy megbonthatatlan egészként.

A természetes táplálékok komplex energia csomagok, milliónyi összetevővel, vitaminokkal, enzimekkel, tökéletesen megalkotva, a napfényt „befagyasztva” nekünk előre csomagolt, és előkészített, fogyasztásra alkalmas formában.

Tényleg egyszerűbb lenne bekapni pár bogyót, és tovább élni gondtalan csodás életünket, lelkiismeret furdalás nélkül habzsolni a sült oldalast, sajtokat, kemény belső munka helyett elmenni egy sejtprogramozásra stb... egyszerűbb...ja... Rövid távon lehet, annak az embernek, aki JÓ ESETBEN 60 évben gondolkodik. De aki hisz az újjászületésben, abban, hogy az élet több mint dolgozni a nyugdíj korhatárig, ami lassan magasabb mint az átlagéletkor...(hát nagy buli, tényleg), annak hosszútávon nem, hogy nem egyszerűbb, de még hátráltatnak is az ilyen gyors , és „szuper” félmegoldások.

Van választásod, ne dőlj be mindennek.

Környezetemben sok ember tért át általunk is előnyben részesített táplálkozásra, és mindenfajta vitamin, és táplálék kiegészítő nélkül tapasztaltak megváltozott, megemelkedett energiaszintet, jobb alvást, könnyedséget, régi betegségek elmúltak, gyulladások mérséklődtek, vagy teljesen elmúltak, vérnyomás problémák, diabétesz, allergiás tünetek, gluténérzékenység, laktóz tolerancia teljesen megszűntek, rengeteg ember sikerrel használta komolyabb betegségek visszafordításra (rák, leukémia, szív-, és érrendszeri megbetegedések stb.

Kutatások alapján (főleg amerikai adatok) azoknak az embereknek akik húsalapú étkezést folytatnak 96 %-uk nem viszi be az elegendő rostmennyiséget, és ebből 10%-uknak pedig kóros B6, és/vagy C-vitamin hiányuk van, melyek közül, a növényalapú étrenden élők egyikben sem szenvednek, hiszen egy db banán fedezi pl. a B6 vitamin 40%-át. Amerika 6%-a C Vitamin hiányban szenved, amit egy narancs bevitelével már majdhogynem teljes mértékben fedezel (92%), nem beszélve a B12ről, ami a húsevők körében is gyakran erősen hiányos. Van igazság alapja, tényleg van B12 hiánya az emberiségnek, de az már az elmeprogram része, hogy vegán táplálkozással nehéz bevinni (lejárató kampány). A húsban is csak azért van, mert a hústermelő cégek hozzákeverik a takarmányhoz, és így jut be a szervezetedbe is, nem olyan módon, ahogyan az régen történt.

 

Én a B12 vitaminomat nem igazán izgulom túl, lévén, hogy kezeletlen forrásvizet iszom, és számos tanulmány bebizonyította, hogy a forrásvizek általában 0-1-2.0 mikorgramm B12 őt tartalmaznak /liter, és a napi RDA ajánlott minimum mennyiség, amit be kéne vinni 0.1-0.5 mikrogramm, nomrál érték 2.0, tehát ha napi 3 liter vizet megiszom, csak abból jó esetben 6-10x- esen is fedezni tudom (és ezt a chronometer program, amit egy-két videómban már láthattatok, nem is tudja jelezni), plusz ehhez hozzájönnek a leveles zöldségek, a szójatej, az organikus farm zöldségeken rajtamaradt föld, amit nem mosok annyira, stb. 

Hogyan tudnánk egy közelebbi kapcsolatot kialakítani az élelmiszerünkkel? Nézd meg a Nyár a Tónál 5. részének a végén kifejtetteteket. (video Nyár a tónál Vlog 5)

 

Ricsi egyéb KÉK ÉLETMÓD videói

 

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom