EGÉSZNEK LENNI

» » ÉLETMÓDVÁLTÁS        

 

 

FIGYELEM!!! KÜLÖNLEGESEN FONTOS FRISS HÍR!!!

 

BUDAPESTEN DECEMBER 12-ÉN 12. ÓRAKOR NEM A MARGIT-SZIGETEN TALÁLKOZUNK, HANEM 

 

A 13. KERÜLETBEN, KÁRPÁT UTCA 40. SZ.

 

KRUMIL KÁVÉZÓNÁL

 

(Miért a változtatás? Mivel egy kedves olvasóm közvetítésével megtalált ez a nagyon szép felajánlás a kávézó részéről,  mondván, egy esetlegesen esős időben mégse egy parkolóban kelljen beszélnünk és könyvet átadnunk, ezt csak elfogadni tudtam nagy hálával A helyiség ugyan kicsi, de ott csak könyvvásárlás lesz, egyébként mellette egy parkban és a fűtött teraszon tudunk beszélgetni. Csak mi leszünk ott, a kedvünkért nyitják ki, így aki szívesen teszi, viszonozhatja egy kávé/tea vásárlással. De sok finomságuk is van amúgy. Ha rákattintasz a kávézó nevére fent, megtalálod egyrészt az útvonalat, de a telefonszámot is, ha netán vegán szendvicset rendelnél vagy elvitelre mákosrétest:)))).)

         

A kávézó melletti parkocskában, jó idő esetén, szép nagy körben beszélgetni is tudunk!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

ÉS MOST JÖJJÖN A TEMATIKUS HÍRLEVÉL

 

 

KEDVES BARÁTOM!

 

 

Régóta halogatott írásba kezdek, és remélem hasznodra válnak a cikkben leírtak. Elsősorban most úgymond „egészség” témát érzek kiemelten fontosnak, erről tényleg nem lehet eleget beszélni-gondolkodni, ma meg pláne nem!

 

Amikről nem lehet eleget beszélni:

 

  1. Táplálkozás
  2. Életmód – beleértve a gondolkodásunktól, értékrendünktől kezdve a mindennapi legapróbb döntéseinkig. (erről cikkben limitltan lehet, de végülis a KÉK könyvekhez már elég keveset lehet hozzátenni, maximum pár aktuális gondolatot, így ezt nem mélységében érintem most.
  3.  
  4. Mit tehetünk nap mint nap az egész-ségünkért?

 

Nos, kezdjük azzal, miért is szedem szét az egész-ség szót? Ismét hivatkozás KÉK könyvekre: ami nem egész, az hiányos. És az egészség-betegség pont erről szól. Nincs különálló betegség, ami ránktör, hanem kizárólag megbillent (hiány)állapotok vannak. Valami nincs a helyén, nincs „ott”, nincs bennem, így nem vagyok egész(séges). A különböző hiányok – amik messze nem feltétlenül testi-fizikai vagyis anyagi hiányok, hanem elsősorban metafizikai, lelki (tehát nem "mennyiségi" hanem minőségi, azaz "forrrás" számtan alapján energiaminőséget jelent, lásd KÉK könyvekben!) – hihetetlen variációban okoznak tüneteket. A legnagyobb probléma a mai gyógyítói szemlélettel, hogy a tünetegyütteseket adott „betegségnek”, definiálható állapotnak, valami önállóan és célzottan létező és kezelhető egységcsomagnak látja, holott nem erről van szó! Nem biztos, hogy képes leszek egy hírlevélben ezt alaposan szemlétetni, ezért tervezek erről egy kis füzetecskét összeállítani, mert amíg teljesen falsul értelmez-zük az egész(ség) és az egész-mentesség állapotát, addig nehezebb a dolgunk. De addig is mondom, amennyit tudok, és biztos lesznek, akiknek ennyi infótól is beugrik, mi a csudára igyekszem kilyukadni (csak ahhoz több oldal kell, mint egy hírlevél). De csatolok ide egy pár hónappal ezelőtti videót, ahol első ízben szóltam erről és talán az is közelebb visz majd sokakat egy ALAPJAIBAN új vagy az általánostól eltérő látáshoz (valójában ez a KÉK könyvek lényege, megmutatja, hogy egy új rend-szerben kell gondolkodni, élni, létezni), mit véljünk egészégről és nem-egészségről. Nyilván rájöttél, hogy a betegség szót nem véletlenül mellőzőm, nem is fogom használni, én már töröltem a szótáramból. Nincs betegség, ahogy már mondtam, csak (remélhetőleg) ideiglenesen előállt hiányállapot, ezért a gyógyulás sosem a betegség (tünetegyüttes) eltüntetése, „kezelése”, hanem a TELJES helyreállítás. A vissza-gyógyulás. Aki most kedvet kap merengéshez, ajánlom a KÉK vér könyvekből az élet és halál kérdéskörét, mert azt sem érti az ember, mi is valójában az élet, ami messze nem azonos és pláne nem merül ki a testben rohangáló látszólag élő állapotunkkal!) a halálról már ne is beszéljünk! Kb. ennyire fals az egész(ség) és "betegség" értelmezése is!

 

MI A BETEGSÉG VALÓJÁBAN? 1. RÉSZ

2. RÉSZ

 

 

Most ezzel kapcsolatban, a korlátozott lehetőség miatt, csupán a megelőzés szintjén tudunk dióhéjban értekezni.

 

A (számomra) egyetlen elfogadható táplálkozás az állat-mentes élelmiszerek. Erről bőségesen írok a Táltosok barlangja könyvemben, a KÉK könyvekben és a honlapomon is ITT AZ ÉLETMÓDVÁLTÓ PROGRAMFÜZETEK között lehet böngészni erről. 

AZONBAN, - -és eről tényleg külön könyvet kellene írnom! - önmagában a húsmentes étkezés messze nem jelent egészséges táplálkozást!

 

Először is, a manapság nagyon divatos "húspótló", húst utánzó illetve  tejtermék-alternatívák többsége közvetlenül egészségkárosító. Vélemé-nyem szerint legalábbis, és nem érdekel, milyen elfogadható minimál-érté-keket állapítanak meg egy-egy termékben található adalékokra, ez régóta visszatérő téma, mint az E-számok és egyéb adalékok esetében, lehet, hogy egy adag termékben elfogadhatóak ezek az értékek és nem fordulunk le azonnal a szkről, ha megsszük, de naponta NEM LEHET kompromisszu-mot kötni e tekintetben. A vajmentes "vajak", sajtmentes "sajtkrémek", de megannyi vegán grillkolbász, felvágott, de főleg a hidrogénezett növényi olajokból készülő vegán sajtok minden elképzelhető mértékben károsak és tilosak annak, aki egészéges akar maradni húsmentesen is!

 

Szintén horror történet a vegán körökben kilószámra fogyasztott kesudió, amit sajtkrém pótlásnak, vagy édességekhez használnak. A kesu nem igazi mag, enzimgátlók vannak benne, mint a babban, amit ha nem áztatsz ki kellően, mérgező. A járulékos zsírjáról, mint súlyosan hizlaló faktorról már ne is beszéljünk! Egy hónapban egyszer maximum rendben, de állandóan ráállni ezekre a pótlókra, expresszjárat a kórházba.

 

Én például, elnézést a szóért, de undorodom a húst utánzó vegán hambur-gerektől, hiszen a hús számomra a fizikai életellenésségén túl (hullából készülő hulla-dék) morálisan is visszatetsző. Tehát aki komolyan húsmen-tességre akar áttérni, az előbb-utóbb el kell jusson oda, hogy zsigerből undorodik az állat illetve az azt utánzó termékektől. Ha még nem undorodik eléggé, inkább fogyassza mértékkel addig, amíg tudatilag eljut a teljes mentesség, az egész-ség mint tisztaság kívánására. Márpedig a hulla-dék nem egyeztető össze a tisztasággal...ugyebár. Ezt most egészen komolyan és nem szarkasztikusan mondom, a KÉK könyvekben bőven írok erről, hogy eröltetni sokkal rosszabb bármit, mint apró lépésekkel változni, és egy nap arra ébredni, hogy már őszintén és ön-erőszakmentesen el tudod hagyni a húst. Szintén, ha most nem érted, hogy jön az egész a tisztához, akkor még nem olvastad a KÉK könyveket. De elmondom gyorsan: magyarul és csakis magyarul tiszta szívvel szeretni ugyanaz, mint teljes szívvel:) A tiszta tehát teljes, a teljes pedig egész:) Ugye, milyen egy-szerű?

 

Metafizikailag nem is kell beszélnem az ilyen pótlékok alacsony szellemi energiájáról, hisz maga az illúzió, a szemfényvesztés, az "olyan-mintha" csábító és elterelő energiája.

 

Dióhéjban tehát ez volt a NEM-lista. Mi kerüljön most az IGEN listára?

Dióhéjban ismét: ne vegán étrendet kövess (mert az lehet halálos), hanem a  TELJES ÉRTÉKŰ NÖVÉNYI élelmeket fogyaszd a lehető legnagyobb arányban. Erről temérdek jó cikk kering a neten, kezdd olvasni a témát. De nem nehéz megfejteni sem, mi lehet a teljes értékű ( a növényi azért nem titok): ami megtalálható a természetben, természetes formában, az az első számú nyertes. Például a zöldségek közül répa, édeskrumpli, brokkoli, káposztafélék, hagyma, cékla, karfiol, paprika (nem a holland műanyag-zacskós persze), sóska, spenót, amiket nyersen IS meg lehet enni. Ezeket minél nagyobb arányban fogyaszd nyersen és ezek képezzék, nyersen vagy párolva, az étkezéseid kiemelt százalékát. Ugyanígy a gyümölcsök is teljes értékűek. Nincsenek semmilyen módon feldolgozva, illetve fogyasztásuk történhet abban az állapotukban, amiként megteremtek. Akinek egészéges minden szerve, az bármikor eheti a gyümölcsöt, amikor megkívánja. Nekem (erről írtam, hogy kisgyerekkoromban az étvágytalan-ságomra sósavpepszint itattak 7 éves kormig, ekkor a dokinő félteni kezdte a maradandó fogaimat - de a májamat nem. Így komoly májbeteg voltam, egészen 40 éves koromig, ennyi időbe tellett tudatosan regenerálnom. Ugyan olyan már sose lett, mintha nem ment volna tönkre gyerekko-romban, de nem haltam meg, mint ahogy azt 12 éves koromra prognosz-tizálták az orvosok és egészen kitűnő egészégnek örvendtem egész éle-temben és csak 1,5 éve kezdődött az inzulinreziszentciám, ami egy nagy sikersztori a halálhoz képest. Szerintem.) Így sajnos  én nem ehetek akár-mikor gyümölcsöt, főleg a délutáni órák a legalkalmasabbak azoknak, akiknek hasonló gondja van. Szintén óriási fájdalommal kell lemondanom az eddig korlátlanul fogyasztott smoothikról (speciális géppel történt turmixolt ital)! Igazából én smoothie-függő lettem jó 6 évvel ezelőtt, és szerintem ez is rádobott egy lapáttal az IR-re. Amióta kísérletezgetek a cukorértékekkel, nyilvánvaló lett, hogy számomra és a hasonlóan gyen-gébb májjal vagy egyéb okból lassú zsírlebontással küzdők ne igyanak meg 2 litert belőle délelőtt más étkezés helyett (ahogy sok vegán életmódhoz ajánlják).... Nehéz megállni, de sajnos most szükséges. Igazából kezdek azért rájönni ám, hogy amit és amennyit a természeti em-ber meg tud enni minden konyhatechnológia nélkül, az a "normális" és elégséges mód és mennyiség. Például az életben meg nem tudnék enni annyi spenótot banánnal, amennyit a legegyszerűbb smoothiba bele-teszünk. 

 

Minden egyéb növényi táplálék, mint például a hüvelyesek (a paleós rémség-hírek ellenére!) igen fontosak, de ezeket a mi kultúránkban áztatás utáni főzéssel eheted (és kell is naponta egy marék hüvelyest, lencse, ebből ezer változat van már manapság, babfélék, de én kiemelten a mungóbabot ajánlom, sárgaborsó stb). A mungóbabot én csiráztatva szoktam enni leg-inkább, csak úgy, nasinak vagy akármihez keverve, 3 nap alatt csírázik. De levesbe is isteni. A tápértéke kiemelkedő, hiszen ez egy szójabab fajta! Ja és persze maga a közismert szójabab, amit manapság a fizetett hús-lobbisták kikiáltottak rákkeltőnek meg férfiből nőket gyártó szernek. Hát, ha úgymond, konyhanyelven, női hormont (fitoösztrogént) vinnének be vele az ázsiai férfiak, azt csak észrevettük volna sokezer év alatt, nem? Erről most nem is nyitok vitát, írtam is róla, évekig tanulmányoztam komoly tudomá-nyos cikkeket erről, a GMO mentes szójabab MEGFELELŐ eljárással (tehát nem vegyszeres olcsó  nagyiparival) nemhogy rákkeltő, de rákosokat gyógyítanak vele! Kiemelkedő a fehérje mennyisége és még megannyi ás-ványi anyag van benne. Nemhogy tökéletes tej-alternatíva, de kifejezetten fogyasztani kellene belőle tej, tofu, tempeh és főtt szójabab formájában, naponta. (Persze itt is vigyázzunk, milyen bolti szója-alapú terméket ve-szünk, mert egyfelől lehet az eljárás maga vegyszeres, vagy nem jó adalékanyagot használnak. A helyzet az, oly egyszerű az otthoni szójatej és tofu készítés... ha valakinek fontos az egészséges élelem, tegyen érte.) Tehát ezek a hüvelyesek bár fontosak, én nem nevezem teljes mértékben EGÉSZ élelemnek, mert meg kell "bontani", emészthetővé, hozzáférhetővé kell tenni őket valamiféle eljárással, nyersen, isten-adta formájukban nem megfelelőek. 

 

Ugyanígy, az egészségesnek reklámozott hidegen préselt olajokról is írtam már sokszor, hogy nem azok. Miért? Mert meg van bontva az olajat-zsírt tartalmazó növény, mag, zöldség. Ki van préselve. Így, ha mondjuk meg-eszel egy kanál olajat, akkor az olyan, mintha mondjuk 150 szem olaj-bogyót vagy nem is tudom hány dekagramm magvat ennél meg, ami vi-szont már nem egészséges mennyiség, szinte lehetetlen is elfogyasztani. Magyarul, azokból mértéken felül eszel kivonatos formájukban. A zsírok-hoz, egészséges olajokhoz azok bontatlan formájában juss hozzá, tehát egyél annyi bogyót, magvat, amennyi egészéges és amennyit normálisan bírsz. 

 

Nem túl bonyolult tehát a kód: nézd meg, mit milyen fokú módosításban fogyasztasz. Nincs kekszfa, vagy pizzabokor, ezért ezek messze nem esszenciális táplálékok, napi fogyasztásuk egészségtelen. Nem folyik pré-selt olaj sehonnan a természetben, tehát ezek locsolgatása salátára, kenyérre nem egészséges mennyiséget jelent. (nagyon finomak, én is tudom, de...)

 

Na és most egy komoly kérdés merülhet fel benned: mit véljünk a táplálék kiegészítőkről, szintetikus vitaminokról stb?

 

Dióhéjban erről is: a táplálék kiegészítők jogosultságát leginkább azzal indokoljuk, hogy a mai növények már messze nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint régen. Ez egyfelöl, a nagyüzemi termelésben tuti így van. Másrészt, senkit nem buzdítok onnan vásárolni. Aki "kénytelen" (hmhm,hmm) onnan venni élelmiszert, az valóban nem jut hozzá a szük-séges tápanyaghoz, tehát ő jól teszi, ha kiegészíti valamilyen formában.

De ez legyen egy gyorssegély az emberiségnek, és ne rendezkedjünk be egy olyan világra, ahol kiegészítőket kell szedni természetes táplálék helyett, mellett, ez ezért ne váljék már normálissá! A világunkat kell megvál-toztatni úgy, hogy kidobhassunk minden pótszert! És itt mindenki végezzen számadást, mennyit és miben kell változtatnia ebben az irányban. Minden nap kérdezd meg magadtól, te mit teszel azért, hogy az élelmed termé-szetes legyen és te egész-séges légy? És mit teszel azért, hogy a világunk ne a mostani irányba erősödjék (most hagyjuk is a Covid-világ rémségeit és terveit... nekünk MÁS tervünk van, ugye? Mi nem a "régit" akarjuk vissza, mert már az se volt normális, hisz többek között emiatt beszélünk táplálék kegészítőkről, amiről egy igazán "normális" világban és bolygón nem kellene beszélni.)

 

Én amit igazán fontosnak tartok a teljes értékű növényi táplálkozáson BELÜL még, az a fermentáció. Elkezdtem én is fermentálás-függő lenni. (A fermentációról itt nem írnék, szintén rengeteg klassz blog, anyag van arról, mit is jelent, mire jó... dióhéjban: pro-és prebiotikumok, vagyis a szükséges "jó bacik" előállítására). Ez alapvető és szó szerint életfontosságú, hogy a bélflórádban legyen. Antibiotkom péládul kiölik őket, és akkor ehetsz, amit akarsz, döntheted magadba a drága csodaszereket, fel sem szívódnak! Ezért elkészítettem az első fermentált kelkáposztámat, kaprosan. Kb. 5 percet vett igénybe vagy annyit sem, betenni és sós lével leönteni egy befőttes üvegbe. Nem számítottam arra, hogy istenivé válik! Most már szinte mindent fermetálok savanyúság helyett, így a lilakáposztát is, céklát is, de tervezem vegyesen, kelkáposzta-répa variációban és még ki tudja, mi fog az eszembe jutni. 

 

 Vettem egy mázas 10 literes edényt is, amiben a saját savanyú káposztámat készítem. Gábor kezében két kerámia súly van, ebből én 4 db-ot használok (összesen így 3 kg súly). De akinek van türelme próbálkozni, használhat más nehezéket is. Én sokáig zacskóba tett kavicsokat, homokot használtam de így azért sokkal egyszerűbb:)))

 

Miért a macera? Azért, mert nagyon ritka olyan savanyú káposztát vennem, ami ne lenne túl sós. És én a levét is inni szok-tam! Másrészt, tudom, hogy nem tiszta, kezeletlen sóval készítik. Ezért én készítem el, ami szintém nevetségesen egyszerű, még ha kézzel is vágok apróra 8 kg káposztát (kb 5 fej, kb 15 perc). Nem készítek egyszerre sokat, hanem inkább folyama-tosan, kisebb mennyiségeket, így mindig friss.

 

Aki most azonnal nem tud elkezdeni fermentálni vagy savanyítani, annak addig ajánlom a magyar kutatssal készült HERBAFERM terméket valamint az oktató videókat.

 

És aki pedig pont Szilveszterkor fogja elhatározni, hogy életmódot vált és VÉGRE elkezd egész-ségesen élni, mert EGÉSZEN TISZTA szeretne lenni, annak ajánlom Hári Richi KÉK életmód táborait. Itt a HONLAPJÁN tudtok videókat, ajánlásokat, termékeket is rendelni, valamint a KÉK ÉLETMÓD TÁBOROK időpontjáról tájékozódni, valamint nála jelentkezni.

 

Ezt kérte Richi, hogy másoljam be az ő szavaival ide:

"Hári Richárd írta:
 Elkészült a KÉKÉLETMÓD honlapja, ahol rengeteg információt találtok a legújabb táborokról, szolgáltatásokról, mindemellett megnézhetitek folyamatosan frissülő podcast részeinket, olvashatjátok/nézhetitek blog/vlog bejegyzéseinket, és részesei lehettek az Ágival közösen megálmodott Kékülő Közösségnek, ahol egymást segítve, támogatva szörfölünk végig a világtenger nagy hullámain:)"
[

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom