ÜLTESS TE IS ŐSHONOS MAGYAR GYÜMÖLCSFÁT!

» » életőrzők        

 

Nem tudom, ki mennyit merengett már azon, vajon a mai vegyipar előtt mi a csudával permetezték őseink a gyümölcsfákat- na és persze összes veteményüket? 

 

Ha az a tipped, hogy biztos valami gyógynövényes lével, arra azt mondom "langyos", és ami persze a mai "írtószereknél", amik igazi mérgek, sokkalta jobb.

 

De a helyes válasz: semmivel! 

Miért? Egyrészt nem volt fölborulva az ökoszisztéma - hisz a jelenlegi kártevőket mi magunk "hoztuk létre" a mesterséges környezettel na és az extenzív monokultúrákkal. Ahol nagy hektárokon egyfajta növény él, oda tömegesen rajzanak a kártevők. Erre a dilemmára  megoldás a ma permakultúrának nevezett módszer, ami igazából nem egyéb, mint a józan, környezetét értő és védő egészséges lelkű és agyú ember gazdálkodási módszere, amit nagyanyáink még ismertek (anyáink már nem! Mindezekről, ha újdonságok, másutt részletesen olvashatsz.)

 

Nos, tehát a még egészséges ökoszisztéma mellett maguk a gyümölcsfa fajták is egészen mások, mint a mai, többségében holland

fajták! Ez utóbbiak nemcsak hibridek, de véleményem szándékosan úgy lettek genetikailag kifejlesztve, hogy jó sok vegyimérget igényeljenek (ettől lesz a vegyiparnak proiftja).

 

"Érdekes" módon a közlemúlt kutatásai kimutatták, hogy pl. az ősi gyümölcsfáink még manapság, ebben a beteg ököszisztémában, sokszor nemcsak vegyszert, de még metszést sem igényelnek! Némelyikük több 100 éves vagy még idősebb korában is bőtermő, sőt van olyan, mely évente kétszer is terem! Mint a mesékben, nem?

 

Nem véletlen, hogy a legtöb faiskolákban nem árusítják. Nem felelnek meg az EU-szabályoknak! Gyümölcsük nem "klón", azaz nem minden egyes darab egyforma (elképesztő, nem?), nem tűrik jól az utaztatást (nem "piacképesek"), viszont nemcsak ízletesek a holland ízetlenekhez képest (sőt, isteni finomak!), hanem tele vannak vitaminokkal (amik már távolról sem igazak a mesterségesen "génkezelt" mai hibridekkel szemben). Na és persze, mint mondottuk, mérgek nélkül is megélnek!

 

Mivel nem támogatott EU-s fák, kihaló félben vannak! Az EU-támogatásból élő gazdák a nyomás hatására a holland fákat telepítik az ősi fáink kárára. Ha felelősséget tudsz és akarsz vállalni ősfáinkért, ne a faiskolai holland műfákat vedd és telepíts, hanem saját őshonos fáinkat.

 

Több szakember is foglalkozik ezen ősfák megmentésével, én most barátunkat, Almássy Bélát ajánlom figyelmetekbe, akinek e nyári gyümölcsfa listájából (melléklet) választhattok. 

https://drive.google.com/file/d/0B5d34qLZzAE9Mk9TYkFWcTBza1U/view?usp=sharing

 

E lista kizárólag az őrségi gyümölcsfákat tartalmazza, javaslom, keress meg olyan lehetőségeket is, akik az ország más térségéből ajánlanak hasonló, ottani fajtákat. Ha eljuttatod hozzánk (aranykapu7@gmail.com), nagy örömmel azt is közzétesszük!

 

Áldott faültetést kívánunk!

 

 

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom