Rejtélyes labirintus

» » Móricz János nyomában        

 

A titokzatos, emberkéz által épített földalatti hatalmas barlangrendszerek, labirintusok a Föld különböző részein megtalálhatóak, gyakorlatilag az összes kontinensen.

 

Az alábbi képeket saját magam készítettem 2007-ben Észak-Peruban (Cajamarca tartomány, Ninabamba falu), és több mint biztos, hogy a Móricz János által bejárt dél-ecuadori rendszerrel összeköttetésben áll (ne feledjük, ő maga is említi, hogy a legfontosabb kamrák átnyúlnak az észak-perui területre). Ez a labirintusrendszer a hivatalos, a helyi önkományzatnál meglévő műszaki dokumentáció szerint Cusco-val, a volt iinka fővárossal a föld alatt csaknem 1000 km hosszan össze van kötve Cajamarca-n keresztül. Amit mi találtunk és tapasztaltunk: a video-felvevő tönkrement, a fényképezőgéppel óránként jó, ha egy képet tudtunk készíteni. A bejáratból egy kb. félméteres szűk lyukon kellett végigmászni úgy 8 m hossza, ezután egy óriási, csaknem négyzet alakú terembe jutottunk, sima falakkal. Innen indult az a folyosórendszer, ami a képen is látható, a folyosóról mindkét oldalra időnként ablakos kis termek nyíltak. A ninabambai polgármester megerősítette azt a helyi történetet, miszerint 3 ottani férfi lement a barlangba, és amikor egy hosszú túra után úgy döntöttek, már késő este lehet és ideje hazaindulniuk, kiderült, már 3 napja keresték őket...

 

Érdekes, hogy több hasonló élményről olvashatunk a többi mesterséges labirintusesetében is. Móricz János is beszámol mind a fotózás nehézségéről, mind az idő megváltozásáról. Az valószínű lehet, hogy a barlangoknak sajátos a mágneses mezeje. A fotózás nekünk is hasonlóan problémás volt (digitális), a video-felvevő nem is volt hajlandó működni, a fényképezőgép egy-egy felvétel után több mint negyedóráig üzemképtelen volt. Nekem érthetetlen, hogy időnként mitől javult meg, de így volt...)

 

A földalatti rejtélyes labirintusok még feltárásra várnak, és ha az egyes szakaszokat már ismerjük, akkor is az alapvető kérdéseket a föld összes hasonló építményére vonatkozóan összefüggésben kellene megválaszolnunk: kik, mikor, miért és hogyan építették? A földalatti világról Afrikától Tibeten át Dél-Amerikáig tudtak az ősi népek és tudnak a mai beavatottak is. Ami közös ezekben az emlékekben, hogy egy igen-igen régi, előző civilizáció építette, és a mai napig lakott egyes részük! A lap alján van néhány angol és/vagy spanyol nyelvű link, érdemes végigböngészni.

 

A barlang bejárata

 

Egy folyosó szakasz

 

A bejárati részbe torkollnak a szellőzőnyílások, melyek a több mint 100 m mélyen húzódó labirintus levegőjét frissen, nagyjából 20 fokon tartják

 

Bejárat

 

Épített barlangbelső

 

Folyosó a labirintusban

 

 

Ninabamba

 

Vájat

 

Ninabamba 2

 

Nb

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom