Perui út 2015. őszén

» » esemenyek        

 

 EGYÉNI SZERVEZÉSBEN

VÁLLALJUK BARÁTI TÁRSASÁGOKNAK, KIS CSOPORTOKNAK

 

"PERU-BOLÍVIA MISZTIKUS  UTAZÁS" 

 

SZERVEZÉSÉT,  A CSOPORT KÍSÉRETÉT

 

AZ ALÁBBI PROGRAMRA:

 

PERUN INNEN ÉS TÚL

 

C. KÖNYVÜNK HELYSZÍNEINEK LÁTOGATÁSA 

 ISTENES GYŐZŐ SZERZŐTÁRSAM VEZETÉSÉVEL

 

VIDEÓ: https://www.youtube.com/watch?v=V8jHi3eFNEE

 

Perui misztikus túra 3 hét - 22 nap

 

AKTUÁLIS UTAZÁSI IDŐPONT: OKTÓBER

 

(ÁLTALÁNOS AJÁNLOTT IDŐPONTOK: SZEPTEMBERTŐL NOVEMBER VÉGÉIG, DECEMBER KÖZEPÉIG ILL. MÁRCIUSTÓL MÁJUS VÉGÉIG. AKIK MACHU PICCHURA NEM AKARNAK MENNI, AZOK DECEMBER ÉS  MÁRCIUS KÖZÖTTRE IS TERVEZHETIK BÁRMIKOR. )

 

1. nap: érkezés Limába. A közel 10 milliós főváros kaotikus közlekedésén átvergődve érkezünk a nyugodt szigetnek mondható Miraflores negyedbe ahol a szállásunk is lesz.

 

2. nap: kora reggel Pachacamac rámpás piramisaihoz indulunk, megtekintjük a Limától 40 km-re a Lurin völgyben fekvő inkák előtti időkből származó Pachacamac (Pacha Kamaq = Föld Teremtő pre-inka isten) fellegvár romjait. Ezután visszamegyünk Limába és az Aranymúzeumhoz igyekszünk, ami Miguel Mujica Gallo Alapítványának támogatásával gyűjtött több, mint 20 000 darabos fantasztikus kollekciót mutat be. Itt nem csak aranytárgyak, de fegyverek és textilek is bemutatásra kerülnek. Ezután a város egyéb látványosságait nézzük meg: a San Martin téren kiszállunk ahonnan a Jiron de la Union a mi Váci utcánknak megfelelő sétáló utcán át jutunk a főtérre. Betérünk a La Merced templomba, amelynek oltárai a katedrálisával vetekednek, majd megérkezünk a főtérre. Itt mindenkinek igénye szerint lesz ideje meglátogatni vagy a Katedrálist vagy a San Francisco kolostort. A Katedrális 1538-ban készült el, de kicsinek bizonyult, ezért 1572-ben bővíteni kezdték. A főbejárattól jobbra épített kápolnában lévő koporsóban helyezték el Francisco Pizzaro hódító hamvait. A téren található még a Kormányzói Palota, ami 1920-ban, illetve a Városháza ami 1945-ben épült. Nem messze innen pedig a San Francisco kolostor: vallási témájú festményeket és több ezer kötetes könyvtárat tartalmaz, katakombái 25 000 elhunyt maradványait rejtik, mert 1808 előtt a limai lakosok oda helyezték halottaikat. Opcionális kirándulást tehetünk a főtér mögött magasodó Cerro San Cristobal hegyre, aminek a tetejére egy hatalmas világító keresztet húztak fel, és 360 fokos panoráma nyílik a városra, sőt szép időben Mirafloresig és az óceánig is ellátni. Ezután a visszaúton estefelé elhaladunk a 2007-ben épített szökőkút park mellett, ahol 13 különböző alakú és formájú vízi csoda található, az egyikre még Peruról készült promóciós videót is kivetítik. A park még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Szállás Lima.

 

3. nap: Reggel privát busszal északra indulunk Caral városába. Útközben megállunk Lomas de Lachay (Lachay dombjai) természetvédelmi területnél. Peru tengerpartja zömmel sivatagos, de ezen a területen az nedves évszakban az óceán felől érkező felhők lecsapódnak, és nagyon gazdag vegetációt hoznak létre. Innen folytatjuk az utat tovább Caralba a kontinens de talán a világ legősibb városába ami 2009 óta az UNESCO Világörökség része. Caral 60 hektáros területe két, a földbe süllyesztett kör alakú részből áll. A település hat piramisforma épület határolja, melyek legnagyobbika 160 m hosszú, 150 m széles és 18 m magas. A piramis bejáratánál két, egyenként 3,5 m magas gránitmonolit áll. Egyelőre nem tisztázott a gránittömbök származási helye. A legkisebb piramis 60 m hosszú, 45 m széles és 10 m hosszú (összehasonlításképpen: a hozzávetőlegesen ugyanakkor épült Kheopsz-piramis 140 m magas). A földbe süllyesztett területek amfiteátrumra emlékeztetnek. Caral és az itteni kultúra kora a radiometrikus kormeghatározás alapján 4600 évre tehető. Este felvesszük a csomagjainkat és a buszpályaudvarra igyekszünk, ahonnan kényelmes éjszakai busz indul a 11 órás útra Chiclayoba, észak Peruba.

 

 

4. nap: Reggel érkezés Chiclayoba, kirándulást teszünk a várostól 33 km-re fekvő Sipán régészeti központjába, ahol a mai nap folyamán később megtekintésre kerülő érintetlen királyi sírokat 1978-ban megtalálták. A másik itt található helyszín ahol Sipán úrnőit temették el a Huaca Rajada, mely múzeumának (40 moche sír) megtekintése után visszamegyünk Chiclayoba és az innen 15 percre található Brüning múzeumba látogatunk, ahol 2 500 darab az inkák előtti időkből származó tárgyat, köztük 400 aranytárgyat állítottak ki. Utolsó utunk Señor Sipán sírjának modern és gazdag múzeumába vezet, ahol a nap folyamán először meglátogatott helyszínen érintetlenül megtalált 16 sírboltot és számos egyéb tárgyat állítottak ki. Szállás Chiclayo. (Figyelem! Ezt a programot a 2015. őszén induló csoport programjából kivettük, mert 22 napos út esetén csak túl feszített menetben teljesíthető. A jóval látványosabb moche hagyatékot Trujillo környékén megtekintjük, így e kultúrkörrel tökéletesen megismerkedik az utazó. Caralból Trujillóba utazik a csoport és ott egy nappal többet tölt).

 

 

4. ill. 5.nap (változó a fenti ok miatt csoportonkén): Reggel utazás Trujilloba. Útközben El Brujo (Varázsló, illetve más néven Huaca Cao Viejo) régészeti helyszín meglátogatása, ahol több mint 5 000 év kultúrájának maradványait találhatjuk, illetve pár éve itt találták meg egy 1500 éves jól konzervált tetovált moche nő múmiáját. A falakon domborművek és festmények maradványai. Szállás Trujilloban.

 

6. nap: A mai kirándulás keretében meglátogatjuk a Chimu kultúra egykori fővárosát, a várostól 10 percre fekvő Chan-Chan-t, a világ legnagyobb agyagvárosát. A város története i.sz. 600-700-ra nyúlik vissza körülbelül 20-30 000-es népességgel, de virágkorában, az 1300-as években becslések szerint, 60-100 000 ember élt itt. Virágkorának az inkák vetettek véget, majd a spanyol hódítók tűntették el a még megmaradt nemesfémeket.  Megtekintjük a Huaca Arco Iris-t (A Szivárvány Szentélye) a Chimú kultúra legjobban fennmaradt ceremónia helyét, melyet 3 000 négyzetméter szépen díszített fal véd. Mai utolsó állomásunk a Huacas del Sol y de la Luna (A Nap és a Hold Szentélye, előbbit politikai, adminisztratív, utóbbit vallási célokból emelték), a moche kultúra egykori központja volt az i.sz. 9. századig. Becslések szerint mintegy 130 millió agyagtéglából épült fel a környék, és az Amerikai kontinens legnagyobb agyagépítménye volt a Kolumbusz előtti időkben. A Huaca de la Luna 21 méter magas levágott tetejű piramis, melyen 40 feláldozott katona maradványait találták meg, és melynek falai 10 000 négyzetméter 5 színnel festett felületet őriznek. Az innen fél kilométerre található Huaca del Sol épületegyüttese 5 nagy teraszból és egy 43 m magas piramisból áll. Ezek megtekintése után visszamegyünk Trujilloba, ahonnan éjszakai buszra szállunk és Limába utazunk.

 

7. nap: Kora reggel érkezés Limába, majd tovább utazunk menetrendszerinti busszal Ica városába. Kora délután érkezünk meg, és szállásunk a hatalmas homokdűnékkel körülvett Huacachina-oázisban lesz. Látogatást teszünk „Faragott Kövek Múzeumába”. A múzeumot Dr. Javier Cabrera, egy perui doktor alapította, aki lelkesen gyűjtötte a kőfaragásokat. 11 ezer darabos gyűjteményéből van itt kiállítva több ezer. A gyűjtemény legérdekesebb és legtöbb port kavaró kövei azok, melyeket Cabrera egy helyi földművestől vásárolt, aki állítása szerint egy közeli barlangban találta őket. Állítását többször megváltoztatta, azt is mondta, hogy többedmagával faragta képregények és egyéb illusztrációk alapján (így elkerülte a műkincsek adás vételéért Peruban járó börtönbüntetést). A kövek misztikuma így továbbra is megmaradt. Mai utolsó állomásunk az Icai Antropologiai Múzeum. Innen a Huacachina oázisba megyünk. Akinek van kedve befizethet egy a dűnék között száguldó nyitott tetejű kocsikázásra, melynek során ki lehet próbálni a homokdűnéken snowboardozást (sandboard) illetve megnézheti a dűnék között lenyugvó napot.  Szállás Huacachina.

 

A világ leghíresebb antroploógiai múzeumában (Ica) van a legtöbb hihetetlen kopnya. Hivatalosan nyújtottak- sok tudós szerint azonban van köztük eredeti is!

 

8. nap: Kora reggel indulás Nazcába (kb. 2 óra), a reptéren 35 perces repülést kezd mindenki a Nazca –vonalak felett, illetve tehetnek egy opcionális kitérőt a szomszédos hasonló jellegű Palpa-vonalak fölé. Az egész napos program további állomásai: kerámia műhely (egy helyi művész sajátos technikája mellyel a múzeumi kerámiák hiteles másolatát készíti) ősi motívumokkal),  Paredones (inka adminisztratív / kontroll pont) , Acueductok (46 spirális bejáratú, kőből épült Nazca kori vízgyűjtő és tároló, melyből 32 ma is épp, sőt párat használnak manapság is), Cahuachi piramisok (1.5 négyzetkilométeres Nazca kori ceremónia központ), Chauchilla múmiatemető (rekonstruált Nazca kori temetkezési hely számtalan jó állapotban megmaradt múmiával). Délután/este pedig kirándulás a mágneses energiájú Orcona aquaducthoz, mely a Nazca kultúrában gyógyító központ volt. Erre egy andoki szerzetes is elkíséri a csoportot, aki sokat mesél a vonalakról, az ősi kultúrájukról és hiedelemvilágukhoz/istenekhez való kötödéseikről. Ezután visszamegyünk Nazcába, ahonnan éjszakai busz visz Arequipába.

 

9. nap: Reggel érkezés Arequipába, ami több mint 800 000 fős lakosságával Peru második legnépesebb városa, és fehér városnak is hívják a számtalan fehér vulkanikus kőből épített koloniális épület miatt. Délután egy városnézésre indulunk, ahol nemcsak Arequipát hanem a környék látnivalóit is megtekinti a csoport (Carmen Alto kilátó, Paucarpata teraszok, Cayma, Yanahuara, stb.). A program végén Arequipa egyik legérdekesebb, legszebb látványosságát a Santa Katalina kolostort tekintjük meg. A vezetés során többek között azt is megtudjuk, hogy a mai napig élnek itt némasági fogadalmukat tartó apácák… Szállás Arequipa.

 

10. nap: Reggel indulás a Colca-kanyonba, keresztülvágunk az Salinas-Aguada Blanca Nemzeti Parkon, ahol szabadon élnek a vikúnyák. A gyönyörű tájakon és a világ egyik legmélyebb kanyonján áthaladva érkezünk Chivayba a kanyon központjába, ahonnan nem messze lesz a szállásunk a természet közepén épült kényelmes bungalókban. Innen kis kirándulást lehet tenni a gyönyörű környéken vagy termálfürdőzni Chivayban, vagy egy helyi folklór vacsorát megtekinteni. Szállás Chivay faluban.

 

11. nap: kora reggel indulás a kondorok megfigyelésére, ez a fő attrakció a kanyonban. Ezután a csoport Punoba érkezik. Privát busszal megyünk Punoból, hogy a tőle 65 km-re lévő Aramu Muru (óriási kőkapu, némelyek szerint „dimenziókapu”, Aramu MU-i főpap használta szemtanuk jelenlétében). Szállás Punoban.

 

 

12. nap: Reggel egy hajós kirándulást teszünk Uros nádszigetekhez, délutáni pedig menetrendszerinti busszal átlépünk Bolíviába (ahol 1 órával több van) és a világ legmagasabban fekvő repülőtere mellett elhaladva  érkezünk a vulkánokkal körülvett gyönyörű fekvésű katlanba épült La Paz (a Béke) városába. Szállás La Paz belvárosában.

 

13. nap: Privát busszal kora reggel La Pazból Copacabana felé utazunk Tiwanaku (vagy Tiahuanaco) romvárosához. Tiwanaku keletkezése, eredete komoly viták forrása, egyesek szerint Kr.e. 10-15 000 éves mások szerint Kr.e 1 500 éve kezdődött története. A város i.sz. 400-900-ban élte virágkorát, melynek idején a 6,5 négyzetkilométeres város lakossága 15-30 000 ember volt bár a műholdfelvételek tanúsága szerint a környék 250 000 – 1,5 millió ember eltartására volt képes. Az máig rejtély, hogy az írásbeliséggel nem rendelkező aymara lakosság miért és hogyan emelt ekkora épületeket. A terület főbb látnivalóinak bejárása után érkezünk Copacabana városába a Titicaca-tó partjára ahol egy hajóra szállunk, és a Nap sziget északi pontjára hajózunk. Szállás a Nap szigeten.

 

 

14. nap: Kora reggeli meditáció- ima- szertartás a sziget legészakibb pontján (Chincana). Innen kb. 3 óra legyalogolni a Nap sziget déli pontjára, ahol már vár a hajó és visszavisz Copacabana-ra (ha a csoport kéri, a hajós megáll a sziget legdélebbi pontjánál található inka erőd romjainál). Este akinek van még energiája megmászhatja a szállás szomszédságában levő Kálvária dombot, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra. Itt sokan szoktak meditálni is. Szállás Copacabana.

 

15. nap: Kora reggel megnézzük a Katedrálist, ahol a híres csodatévő, könnyező szűz szobra található és ahol hétvégente megáldják a gépkocsikat. Innen helyi kozlekedéssel a 10 kilóméterre fekvő határátkelőig utazunk, majd onnan egy privát busz visz Punoba. Útközben megállunk a Juli városa melletti Hayu Marca hegységlánc lábainál talált Amaru Maru, hatalmas kőbe vájt ajtó formájú szikláját. Sok legenda kering a helyről, miszerint ez egy átjáró az Istenek Birodalmába. Estére Punoba érkezünk, szállás itt.

 

16.nap: Egy privát buszra szállunk ami Cuscoba fog vinni, útközben megállunk egy két látnivalónál, Sillustani temetkezési célt szolgáló kőtornyainál, Andahuaylillasnál és Raqchinál. Estére érkezünk Cuscoba és elfoglaljuk szállásunkat.

 

17. nap: Egész napunk lesz Cuscoban, az egykori inka birodalom fővárosában, az inkák szerinti világ köldökében. A 300 ezres nagyon szép koloniális várost hegyek, dombok veszik körül, változatos, kozmopolita, de ennek ellenére sikerült megőriznie varázsát. A kapott turista jeggyel lesz idő bejárni a város templomait, múzeumait, piacait. Szállás Cuscoban.

 

18. nap: Reggel egy egész napos kirándulásra indulunk az Inkák Szent Völgyébe. Az út során nemcsak gyönyörű tájakkal, inka romokkal, hanem autentikus helyi indiánfalvakkal is találkozunk. Megmásszuk a Pisaci erődöt, majd szétnézünk piacán, végül pedig Ollantaytambo erődjénél fejeződik be a program. Innen a vasútállomásra igyekszünk, ahonnan majd 2 óra alatt Aguas Calientesbe (Machu Picchu Pueblo) érkezünk. Szállás Aguas Calientesben.

 

19. nap: Egész napos program Machu Picchu (Öreg Hegy) romvárosának a bejárása. Nemcsak a várost, hanem a bizonyos képeken arcot formáló Waynapicchut (Fiatal hegy), a Hold és a Nap Kaput, az Inka hidat is megtekintjük. Szállás Aguas Calientesben.

 

20. nap: Reggeli vonattal érkezünk Ollantaytamboba majd Cuscót egy másik úton megközelítve útba ejtjük Maras 6000 só teraszát, valamint Moray hatalmas völgybe épített körkörös inka kísérleti teraszait. Szállás Cusco.

 

21-22. nap: kora délután Cuscoból Limába repülünk, majd este innen indul tovább repülőnk Magyarországra. Érkezés másnap Budapestre.

 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Érdeklődés: gyozo.istenes@gmail.com

 

 

EGYÉNI ÚT ESETÉN MINDENKI A HELYSZÍNEN FIZETI A SAJÁT IGÉNYE SZERINTI SZOLGÁLTATÁSOKAT.

 

Irányárak:

1 soles = kb. 80 magyar forint

Szállás: napi kb 4 ezer forint (50 soles) , 2 ágyas, elfogadható komfortú hotelekben, saját melegvizes mosdóval és wc-el

 

Étkezés: naponta átlagosan 2000 ft (ebben napi 3 étkezés benne lehet-persze igény szerint) egyszerű kis éttermekben, kifőzdékben, ahol a húsos helyi melegétel 800 forintból (menü adaggal) kijön. Vegáknak nehezebb a helyzet, tippeket tudunk adni, mert mi is vegák vagyunk.

 

Közlekedés: a teljes túra autóbuszokkal kb 100-150 ezer

 

Belépők: átlagosan helyszínenként 10 soles (legtöbb helyre 5-10, van ahová 30, az olcsóbb lesz a gyakoribb.!!) Kivétel: Macchu Pichu, ide előre kell belépőt lefoglalni múlt év óta, ami 50-60 USD per fő. Utazás Ollantaytambo-Aguas Calientes útvonalon 45 USD. Van, ahová előre kedvezményt tudunk kérni perui régész barátaink jóvoltából. 

Fenti kiadásokhoz jön még a szervező-csoportvezető díja, ez az igényelt munka szerint mergbeszélés alapján lesz kalkulálva.

És természetesen a repülőjegy, ami Budapest - Lima- Budapest útvonalon Amsterdami átszállással, ennek ára akciók, időszak alapján változó.

 

Kedvcsinálónak tekintse meg előadásaimat, Képtáramat!

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások:

Ez a weboldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárul azok használatához. További információkElfogadom